Zwavelloze Zuid-Afrikaan

NO SULPHUR ADDED. Het staat bijna nog groter op het etiket dan de merknaam zelf. Er is geen extra zwavel – het conserveringsmiddel dat wijn in staat stelt om te reizen, in het schap te staan en thuis nog bewaard te worden – aan deze Running Duck toegevoegd. Ofschoon een wijn ook van nature zijn eigen conserveringsmiddel aanmaakt tijdens het wijnmaakproces, doen de producenten er altijd nog wat extra bij. Bioboeren mogen volstaan met maximaal de helft van de wettelijk voorgeschreven hoeveelheid, maar gebruiken vaak minder. Over zwavel is immers een hoop te doen. Aanstichter van menig hoofdpijn op the day after the night before, zo menen velen. En nadat van overheidswege de verplichting werd opgelegd om elke fles wijn van de waarschuwing ‘bevat sulfieten’ te voorzien, namen de klachten alleen maar toe. En dat is opvallend. Weliswaar is sulfiet een allergene stof maar wie er gevoelig voor is, ziet zijn lichaam vooral reageren met huiduitslag of kortademigheid. Hoofdpijn komt op het lijstje met symptomen niet voor. En wie wel allergisch voor sulfiet is, zou veel vaker last moeten hebben. De stof zit ook in koekjes, pizza en chips, in augurken en in gedroogd fruit. Een portie gedroogde abrikozen bijvoorbeeld bevat tien keer meer sulfiet dan een glas wijn. Wie echter hoofdpijn krijgt na de wijnconsumptie, heeft gewoonlijk te veel gedronken en te weinig geslapen. Hoe dan ook, deze Running Duck (€5,49) heeft de zwavel in Zuid-Afrika gelaten en toch heeft de reis ‘m niet vermoeid. Ik proefde er eentje van de meest verse oogst voor rood, een shiraz uit 2010 die er ook geen enkele baat bij heeft om bewaard te worden. Het is jonge, onbekommerde, bijna beaujolaisachtige wijn. Met onbezonnen rood fruit, zoete kersjes en framboos vooral. Ik zou ‘m koel drinken. Supermarktketen Plus laat zich er op voorstaan de eerste te zijn die een dergelijke zwavelloze wijn verkoopt. Misschien leidt dat wel tot hoofdpijn bij de concurrentie.

import eetteam