Meer dan ‘lekker’ of ‘vies’

Wijn kopen is al geen sinecure, wijn proeven is nog ingewikkelder. En dan moeten de bevindingen ook nog eens onder woorden worden gebracht. Maar voor de liefhebber die zijn oogst van een illegale proeverij of een onderonsje met de Plus-supermarktwijnadviseur (zie elders dit Eetteam) voor het nageslacht wenst vast te leggen, is er thans een handzaam boekwerkje. Wijnproeven heet de gebundelde inspanning van ‘professionele wijnproevers’ Noële Ruitenberg en Magda van der Rijst, en het leert de lezer zijn wijnconclusie specifieker te verwoorden dan met louter ‘lekker’ of ‘vies’. Daarvoor wordt de aromazon belicht, een stroomschema geactiveerd en zelfs Frank ‘It was a very good year’ Sinatra gereanimeerd. Nu klinkt dat allemaal nog als louter voer voor gevorderden, maar dat is het niet. De taal van Ruit & Rijst (de artiestennaam van de dames) is toegankelijk en inspirerend. Bovendien moet ook de mededeling op pagina 56 ‘dat het opvallend is hoe beginnende wijnliefhebbers vaak wijzere en rakere dingen over wijn zeggen dan profs’ de rookie uiterst geruststellend in de oren klinken.

Wijnproeven. €12,50. TerraLannoo/het Wijninstituut.

import eetteam