Oesternachtmerrie

Dat er een oesterseizoen is, danken we aan de natuur die de oester in de zomer een week of tien onaantrekkelijk maakt voor consumptie. Franse wetenschappers dachten daar iets op te vinden door te rommelen met de chromosomen van de creuses (waaronder dus fines de claire en Gillardeau-oesters), waardoor er een steriele variant ontstond die dus niet aan voortplanting dacht en bijgevolg de hele zomer door eetbaar was. Nu blijken er bij die operatie twee kapitale fouten te zijn gemaakt. Ron Reitsma van Chteau d’Eau: “Ten eerste is er door de wetenschappers een Canadese oester gekloond die met een virus geïnfecteerd was, en vervolgens zijn die steriele oesters ‘ontsnapt’. Op zich geen ramp, want ze planten zich niet voort, ware het niet dat die steriliteit niet voor alle miljarden larven bleek te gelden – fout nummer twee. Resultaat: oestersterfte van 90 tot 95 procent van de jonge oesters, ruim voordat ze tot consumptiemaat gegroeid zijn.”

En nu? “Franse kwekers moeten veel meer oesterbroed uitzetten om de sterfte te compenseren. Vooralsnog is de prijs met tien procent omhoog gegaan. Veel oesterkwekers zijn al op de fles, en er wordt wereldwijd gezocht naar een virusresistente oester. Het navrante is dat het officiële Franse oesterbureau het klonen zelf geëntameerd heeft.”

Het enige goede nieuws: het virus is niet schadelijk voor de consument. To be continued…

import eetteam