Spring naar de content

Jan Tromp: de afgang van een taai mannetje

De verkeerde man op de verkeerde plaats in het verkeerde decennium. Hoe heeft het kunnen gebeuren dat Jan Tromp het uithangbord van Uitgesproken VARA werd? Zijn directe baas: “Het kan beter, moet beter”.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Niek Stolker

Het heeft iets tragisch. De presentator is zó misplaatst dat de kijker in eerste instantie denkt naar een aflevering van Koefnoen of Draadstaal te hebben gezapt. Al tijdens de eerste uitzending van Uitgesproken VARA, op 6 september jongstleden, barstte een bombardement aan kritiek los op Twitter: ‘jaren 80-tv is terug’, ‘traag, emotieloos’, ‘DDR-tv’, ‘Kim Jong-il is er niets bij’. In de dagen erop gingen de recensenten er nog eens genadeloos overheen. Metro-columnist Luuk Koelman: “Jan Tromp leest zijn tekst van de autocue zo langzaam voor dat je als kijker vermoedt met een functioneel analfabeet te maken te hebben.” Hij vindt de presentatie humorloos, zielloos. Zijn genadeklap: “Dit is op afstand het allerslechtste actualiteitenprogramma dat ik ooit heb gezien.”
Het zal je maar gezegd worden. Presentator Jan Tromp, ‘een taai mannetje’ volgens zijn directe baas Altan Erdogan, trok het zich aan en keek in de spiegel. “Het begin was stijf, stroef,” zo blikte hij terug in Het Parool. “Ik was te traag. Het is een nieuw vak voor mij.”
Het stak Tromp vooral dat de Volkskrant – zíjn Volkskrant, die nota bene nog steeds zijn salaris overmaakt, maar daar komen we zo op terug – ongemeen kritisch was. “De VARA sprong decennia terug in de tijd,” schreef tv-criticus Jean-Pierre Geelen. Niet eerlijk, vond Tromp. Hij claimde een faire kans om te verbeteren.
Zes weken later evalueren we opnieuw met Geelen. “De trieste waarheid is dat het nog steeds hopeloos is,” zegt hij met spijt in zijn stem. “Jammer dat Tromp dat zelf niet doorheeft.” Wat er dan niet deugt? “Zijn presentatie is te houterig. Dat gekoketteer met niet weten wat twitteren is – dan zegt hij: ‘Hoe noem je dat? Een tweet, geloof ik…’ – komt ook zo hopeloos ouderwets over. En de onderwerpen, zoals de pont naar Culemborg, zijn totaal achterhaald. Ik word daar droef van.”

Lees het gehele artikel in de HP/De Tijd van deze week.