Wannée 2.0

Dat de jubileumeditie van ‘de’ Wannée, het kookboek van de Amsterdamse Huishoudschool (anno 1910), uitgerekend in de slachtmaand het licht zag, komt goed uit, want het vuistdikke naslagwerk bevat van oudsher veel recepten voor orgaanvlees, zoals kalfshersenen, -lever, -nieren en -tong. Maar ook een grappig wintergerecht als vijfschaft op basis van bruine bonen: was 250 gram droge bruine bonen en laat ze 24 uur in water weken. Zet ze met het weekwater op, kook ze in ongeveer een uur gaar en schep ze uit het water. Laat 250 gram winterwortelblokjes, evenveel uienringen, 750 gram geschilde aardappel, 200 gram gerookt spek en een rookworst in 20 minuten gaar koken en kook de laatste tien minuten twee zure appels in parten mee. Snij het spek en de rookworst in stukken en plakjes, leg die terug in de pan en schep boter door het geheel. RH

Mej. C. J. Wannée: Het kookboek van de Amsterdamse Huishoudschool. Uitgeverij Becht, € €27,50. Ook verkrijgbaar via www.ako.nl.

import eetteam