Spring naar de content

Telegraaf sloopt blogger

Over humor valt niet te twisten, over of iets een bedreiging is wel. Peter Breedveld van weblog FrontaalNaakt.nl poogde leuk te zijn, maar werd beschuldigd van het tweede. Naar aanleiding van het Tweede Kamerdebat over Kunduz twitterde hij vorige week een aantal sarcastisch bedoelde berichten, waaronder de inmiddels beruchte quote: “Eigenlijk zouden er VN-troepen naar Nederland gestuurd moeten worden om PVV’ers dood te schieten.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Telegraaf-primeurjager Martijn Koolhoven rook bloed en publiceerde een artikel met de kop: Oproep ambtenaar tot doodschieten PVV’ers. Een dikke duizend comments van boze Telegraaf-lezers was het gevolg.

GeenStijl en Elsevier namen het bericht over, waarna de werkgever van Breedveld, de Vrije Universiteit, zich genoodzaakt voelde om in een persbericht afstand van hem te nemen. Breedveld zal zich binnenkort moeten verantwoorden bij de VU. “Ik ben naïef geweest,” zegt hij. “Ranzige sites van domrechts poeren al jaren in mijn privéleven, maar dat een medium als De Telegraaf zich tot dat niveau verlaagt had ik niet verwacht.”

Breedveld vermoedt een gerichte actie. Volgens hem weet Koolhoven best dat de tweets sarcastisch bedoeld waren en is de publicatie niks anders dan een vergelding voor de kritiek die de FrontaalNaakt-blogger eerder had op een artikel van de Telegraaf-journalist. “Ik had Koolhoven twee weken geleden de oren al gewassen op Twitter, omdat hij in een nieuwsbericht klakkeloos een volstrekt ongeloofwaardige complottheorie van ‘onderzoeksjournalist’ Peter Siebelt woord voor woord had overgeschreven.”

Dat Marck Burema van GeenStijl hem er een dag van tevoren al op attendeerde dat het Telegraaf-artikel eraan kwam, sterkt hem in deze gedachten. Burema twitterde onder zijn nomme de guerre Pritt Stift dat Breedveld de volgende dag ‘zwaar de lul’ zou zijn. Breedveld: “Wie twijfelt er nog aan dat dit een gezamenlijk wraakactie is van Koolhoven, Burema en Siebelt om me opzettelijk zoveel mogelijk schade toe te brengen?”

Volgens GeenStijl-schrijver en internetfenomeen Bert Brussen, ervaringsdeskundige op het gebied van te serieus genomen tweets, is dat laatste grote onzin. “Geloof me, GeenStijl en De Telegraaf liggen mijlenver van elkaar. GeenStijl kan ‘s avonds simpelweg al Telegraaf-artikelen van de volgende dag inzien, daar is niks geheimzinnigs aan.” Brussen vindt Koolhovens werkje verder non-nieuws en de reactie van de VU overdreven. “Dat is ook het verneukeratieve aan Twitter: je discussieert met mensen die je woorden op waarde weten te schatten, maar de volgende dag staat het er nog steeds.”


Martijn Koolhoven, die uit principe nooit reageert op zijn eigen artikelen, liet enkel weten nog steeds achter zijn woorden te staan. | FdS

Zie hpdetijd.nl voor een interview met Peter Breedveld.