Spring naar de content

NRC Next: Obama is de woordvoerder van de joodse lobby

De immer [[popup file=”2011-02/moeilijk-kijken_1.jpg” description=”moeilijk kijkende” alt=”moeilijk kijken” align=”inline” ]] hoofdredacteur van NRC Next, Rob Wijnberg, schept vanmorgen even wat orde in een chaotische wereld: de joodse lobby trekt aan de touwtjes. In de stijl grootgemaakt door het roze opinieweblog Geenstijl, inclusief zinnen met doorgetrokken streep, beschrijft hij hoe de Amerikaanse president Barack Obama ‘woordvoerder’ is van ‘de joodse lobby’. Obama zou daarom de Nobelprijswinnaar Mohamed Elbaradei naar voren schuiven als nieuwe machthebber in Egypte. Voorwaar, een warrig verhaal.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Maar goed, het is een column en vrijheid van meningsuiting en zo. U kent het wel. Het is alleen wel bijzonder jammer dat met dergelijke insinuerende opmerkingen de antisemitische ratten weer uit hun holen tevoorschijn komen. Want zoals iedereen weet, hebben de joodse bankiers de macht in de Verenigde Staten: “Hierdoor zijn presidenten van de VS [[popup file=”2011-02/antisemitische-reageerder.jpg” description=”altijd voor Joden” alt=”Antisemitisme” align=”inline” ]].” Enfin, de column zal wel te maken hebben met Wijnbergs beleid voor minder duiding en achtergrond, maar meer context op pagina 3.

Sarah Palins adviseur Europese Zaken Joshua Livestro roept inmiddels op zijn weblog om het hoofd van Wijnberg. “Gaan we het dus meemaken dat de venerabele NRC een redacteur gaat ontslaan – of in ieder geval berispen – vanwege onacceptabele antisemitische uitspraken?”

In het verleden heeft NRC Handelsblad een columnist ontslagen vanwege vermeende antisemitische uitspraken: J.A.A. van Doorn. Van Doorn moest het veld ruimen nadat de huidige staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Ben Knapen in zijn hoofdredactioneel afstand had genomen van een stuk van de columnist over zelfcensuur onder joodse journalisten. Van Doorn vond vervolgens onderdak bij HP/De Tijd. In 2005 keerde hij, na een spijtbetuiging van de hoofdredactie, terug bij de krant.