Droogstoppels en zoetekauwen

In de Elzas is al enige tijd een discussie gaande over het al dan niet op het etiket aanbrengen van de codering 1 (droog) tot en met 5 (zoet) die de zoetgraad van de wijn moet aangeven. Momenteel weet de koper vaak totaal niet wat hij in de mond mag verwachten als hij een fles uit de oostelijke voetheuvels van de Vogezen heeft aangeschaft. Oliver Humbrecht van Domaine Zind-Humbrecht is voor. “Het zou eenvoudiger zijn als er één decreet uitgevaardigd werd waarin stond dat alle producenten droge wijn moeten produceren. Maar daarmee zouden de stijlmogelijkheden die het gebied in zich heeft tekort worden gedaan,” meent Humbrecht. In het maartnummer van het Engelse Decanter gaat hij er uitgebreid op in. Hoe dan ook, hij heeft alvast het voortouw genomen door zijn assortiment te nummeren. “Maar ik verander het zo als er voor een andere oplossing wordt gekozen. Dit of een ander, een duidelijk smaakindicatiesysteem moet er komen.” Internetleverancier Wijnen uit de Elzas lijkt overigens prima zonder te kunnen. Dat afficheert zich met ‘rechtstreeks van de producent een ruime keuze aan mooie, droge Elzasser wijnen’. De proef op de som onderstreept dat. Neem de biologische Clément Lissner Riesling 2008 ‘Altenberg de Wolxheim’ Grand Cru (€13,50). Rokerig en staalstrak. Wit fruit. Citrus. En grapefruit-droog. In elk geval bestond de jury van Riesling du Monde in Strasbourg klaarblijkelijk niet uit zoetekauwen. Ook zij voorzagen het etiket van een 1, in dit geval echter behorend bij de gouden medaille van het concours.

www.wijnen-uit-de-elzas.nl

import eetteam