Scharrelwijn

Zou de Silvaner die Eetteamgenoot Hoeben in de culinaire werkplaats geschonken kreeg wel uit het ei zijn gekomen? Navorsing op de website van producent Weingut Raddeck uit Rheinhessen geeft daar geen uitsluitsel over. En dat terwijl juist steeds meer wijnproducenten die de biodynamische beginselen aanhangen, kiezen voor deze productiewijze. Wijnmaker Nicolas Joly, natuurpaus in de Loire, meent dat de invloed van de vorm van een vat op de wijn niet onderschat dient te worden. Weliswaar is het traditionele eikenhouten vat ooit ontworpen vanuit de transportgedachte. Dat was niet zo kwetsbaar als zijn voorganger (de amfora) en bovendien handig van en aan boord van een schip te rollen voordat er hijskranen waren. Maar volgens Joly is er meer: hij benadrukt dat heel veel leven op deze planeet ontstaat vanuit de eivorm. En heeft een vat niet veel weg van een ei waar de twee uiteinden van zijn afgehaald? In een geüpdatete versie van zijn boek Wine from Sky to Earth benadrukt hij dat de vatvorm een cruciale rol speelt bij de ontwikkeling van de wijn. “Dat klinkt als misschien als hocus pocus, maar daar is het verre van,” aldus Joly. “Ook in het verleden werd vorm al niet aan het toeval overgelaten. Bestudeer de architectuur van kastelen, kerken en kathedralen maar eens. Die zijn zo gebouwd dat hun lijnen verband houden met de zonnewende in zomer en winter. Ook wijn in een vat profiteert van krachten van buitenaf. Door wijn bijvoorbeeld in een tank op te slaan, moet hij deze ontberen,” meent Joly. Van dat laatste wordt wijn niet vrolijk, vond ook Marc Nomblot, een Franse kuiper die zich in de jaren tachtig is gaan specialiseren in het maken van betonnen vaten die volledig eivormig zijn. Vooral onder biodynamische wijnproducenten is dit zogeheten Ei van Nomblot zeer gewild. Alleen daarin kan de wijn in spe volledig tot rust komen, komt het terroir optimaal tot zijn recht en wordt de fruitigheid meer benadrukt. Aldus kent ook de wijnindustrie zo zijn scharreleieren.

import eetteam