Spring naar de content

Brandstichters bij Bild

Openlijk verklaarde Der Spiegel afgelopen week de oorlog aan Bild. Duitslands grootste tijdschrift toonde op de voorpagina de koeienletters van Europa’s bestgelezen boulevardblad, omringd door honderden rode luciferhoutjes. Eronder een spaarzaam commentaar: ‘De brandstichters’.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Sinds de Rijksdag in Berlijn in 1933 in de fik gestoken en de prille Duitse democratie door Adolf Hitler om zeep geholpen werd, is de beschuldiging van brandstichting bij onze oosterburen een bijzonder hard verwijt. De redacteuren van Der Spiegel hebben de vreedzame coëxistentie die er de laatste jaren met Bild was nu kennelijk opgegeven. Het oude links-rechtsschema is weer uit de kast gehaald. Der Spiegel heeft genoeg van de ressentimenten tegen werklozen en migranten.

Dat bevalt niet iedereen. Een boze lezer schreef aan het gezaghebbende weekblad: “Dat u twaalf miljoen lezers voor slecht opgeleid, conservatief, eurosceptisch, racistisch, wereldvreemd en politiek ongeïnteresseerd houdt, is óók populistisch.” Der Spiegel vraagt zich onder meer af waarom Bild de inmiddels afgetreden ‘plagiaatminister’ Karl-Theodor von und zu Guttenberg (39), de steenrijke Beierse baron die bijna zijn halve proefschrift van anderen overpende, door dik en dun steunde. ‘Wir finden den Gutt’ kopte Bild in zijn bekende zwart-rode chocoladeletters, juist toen het bedrog van de defensieministers bekend werd. Het massablad schreef echter niet dat het net voor bijna een miljoen euro aan exclusieve advertenties van Zu Guttenbergs departement had gekregen om jonge soldaten te rekruteren voor het nieuwe Duitse beroepsleger.

Wat Bild ook verzweeg: dat de eerste biografie over de conservatieve CSU-politicus werd geschreven door diens adellijke vriendin, prinses Anna von Bayern, die ook voor Bild werkt. En dat een van de redactiechefs van de krant, ook een baron, familie is van de gevallen Karl-Theodor. Of dat Stephanie (34), de blonde vrouw van Zu Guttenberg, niet alleen een directe nazaat van de IJzeren Kanselier Fürst von Bismarck is, maar ook een persoonlijke vriendin van de geslepen Bild-hoofdredacteur Kai Diekmann, en tevens ambassadeur van zijn charity-project ‘Ein Herz für Kinder’.


Zo veel kruisbestuiving vindt Der Spiegel, het zelfbenoemde Zentralorgan van de Duitse persvrijheid, ongezond. De hechte relaties tussen media en politiek worden als zorgwekkend beschouwd. Oud-kanselier Gerhard Schröder zei het al: “Om te regeren heb ik alleen Bild en de buis nodig.” Schröders opvolger Angela Merkel zou zo’n opmerking nooit maken, maar liet wel toe dat haar echtgenoot Joachim Sauer zitting nam in het bestuur van een stichting die net door Bild-uitgever Friede Springer is opgericht, ter bevordering van kunst en wetenschap, en die tachtig miljoen euro beheert.