Stoomdoos

Ruim na de Huishoudbeurs stuitte ik op een grappige nouveauté: een stukje smijtbaar serviesgoed dat Lékué heet en vervaardigd is van siliconen. De soortnaam is ‘braadstomer’ en de bedoeling is dat voedsel gaart in een met kleppen afgesloten doosje dat zowel in de magnetron als in de oven kan. De (Spaanse) fabrikant onderstreept dat het hele geval zo op tafel gezet kan worden, maar dat oogt nogal NASA-achtig. Kunststof bakjes voor in de magnetron waren er al natuurlijk, dit is – buiten taartvormen – het eerste siliconenschaaltje dat in de oven kan en wel tot 260 graden. Eigenlijk is het waterdicht en papillotte koken zonder papier, en het werkt. De neiging om er tonijn in te stoppen, waartoe het bijgeleverde receptenboekje opstookt, kan ik met gemak onderdrukken, maar een portie spruitjes bracht ik in negen minuten naar een hoogtepunt in een oven van 200 graden, en dat op zich is al handig om te weten. RH

Lékué braadstomer, € 24,95. www.lekue.es.

import eet team