Spring naar de content

Principiële hoofddoek-VVD’er blijkt niet zo principieel

Het interview in De Pers eergisteren met VVD-Kamerlid Jeanine Hennis heeft tot enige beroering geleid. Ze ziet liever dat stadhuismedewerkers geen hoofddoekjes of andere religieuze symbolen dragen. Daarnaast wil ze een meer beschouwend debat over de scheiding van kerk en staat. Waarover later meer. Want: bij de Amsterdamse VVD is de pleuris uitgebroken. Uit protest tegen Hennis’ uitspraken droeg raadslid Werner Toonk daarom gisteren [[popup file=”2011-03/toonk.jpg” description=”een hoofddoek tijdens de raadsvergadering” alt=”Werner Toonk” align=”inline” ]]. Maar is het hem eigenlijk wel te doen om die hoofddoek? LPF-taferelen bij de hoofdstedelijke VVD.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bas Paternotte

Toonk droeg de hoofddoek omdat hij vindt dat ‘ambtenaren in deze stad met een hoofddoek zowel voor als achter de balie welkom zijn‘. Prinicpieel standpunt zo op het eerste gezicht. Moedig ook, omdat fractievoorzitter Robert Flos achter Hennis staat. 

Twee wakkere verslaggevers van Het Parool gingen op onderzoek uit en ontdekten dat de hele discussie toch een ander soort dynamiek heeft. Want het is Toonk niet zo zeer om die hoofddoekjes te doen, als wel om zijn fractievoorzitter. Toonk noemt Flos in de lokale krant vandaag ‘niet de gedroomde leider’. Au! Wat begon als een kleine hoofddoek-affaire mondt uit in een heuse leiderschapscrisis bij de liberalen. Toonk vindt Flos namelijk een slechte voorman. “Hij is betrokken, gedreven, leest zijn stukken. Maar een echte leider heeft als hij speecht na twee woorden de aandacht van het publiek. Dat is bij Robert niet zo.”  En zo werd het hoofddoekje een stok om de hond mee te slaan. Gemeentepolitiek, you just gotta love it.

Dan nog even terug naar Jeanine Hennis. Haar uitspraken zijn geen totale verrassing. In de zomer van 2009, de politica zat toen nog in Brussel en Straatsburg, zei ze al in een interview met HP/De Tijd  iets over hoofddoekjes en boerka’s. Ook toen noemde ze de vrijheid van godsdienst ‘geen oneindig recht’. “Het is 2009, dit debat móet gevoerd worden. Of het nu gaat om de boerka, een leraar die ontslagen wordt vanwege z’n seksuele geaardheid, of een partij die géén vrouwen in de politiek wil.” Op aandringen van GroenLinks volgt binnenkort een debat in de Kamer over godsdienstvrijheid. Hennis is inmiddels voor haar uitspraken afgestraft; ze mag niet meedoen aan het debat. De VVD kan echter niet zeggen dat ze niet wisten wie ze hebben binnengehaald toen Hennis verkiesbaar werd gesteld.

(Foto’s: Maarten Brante)