Spring naar de content

Stivoro-directeur vindt roken ‘buitengewoon lekker’

Als het aan KWF Kankerbestrijding en Stivoro ligt betalen rokers straks 10 euro voor een pakje kankerstokjes. Het blijkt namelijk dat de roker zich weinig aantrekt van de kleine prijsstijgingen van de afgelopen jaren. Wij belden Stivoro-directeur Lies van Gennip voor tekst en uitleg.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

U wilt een pakje sigaretten 10 euro duurder maken, houdt het dan nooit op!
Van Gennip: “We weten uit het verleden dat prijsstijgingen heel goed werken. Uit onderzoek blijkt dat 4% van de rokers stopt wanneer ze 10% meer moeten betalen. Verder blijkt dat 75% van de rokers graag wil stoppen, die help je met een flinke verhoging.”

U treft met een prijsstijging vooral de arme roker, die het al zo zwaar heeft! 
“Voor die arme roker is het helemaal goed nieuws! Als die stopt krijgt hij of zij behalve een goede gezondheid ook een bonus van 2000 euro per jaar! Dat is het bedrag dat de gemiddelde roker afdraagt aan de tabaksindustrie.”

Waar is het recht gebleven op ongezond leven, de vrijheid om zelf keuzes te maken?
“Het is ook een legaal product, al kan je vraagtekens zetten bij die ‘vrije keuze.’ De meeste mensen beginnen op hun 14de met roken. Daar is de marketing van de tabaksindustrie ook op gericht. Rokers zijn in de eerste plaats verslaafden die hulp nodig hebben.”

Blijft nog steeds de vraag: hebben mensen niet het recht om ongezond te leven?
“Dan kan je ook zeggen dat autofabrikanten geen gordels in hun auto’s hoeven te maken, omdat mensen zelf wel beslissen of ze veilig willen rijden of niet. We vinden het heel normaal om heroïneverslaafden te helpen, waarom rokers dan niet?”

Dus dan gooien we de prijs maar omhoog…
“Zoals ik eerder zei, het is bewezen dat een prijsstijging helpt. Wat wel een punt is, is dat de overheid de accijns puur ziet als extra inkomstenbron. We zouden graag zien dat een flink gedeelte van dat geld direct terugvloeit naar het bestrijden van rookverslaving. Helaas liggen de prioriteiten bij de overheid anders, dat zie je ook aan het terugdraaien van het rookverbod in de Horeca” 

Pak je niet het karakter van een roker af wanneer je zijn verzetje wegneemt? Ik bedoel: James Dean zonder peuk in zijn mond, of Harry Mulisch zonder pijp. Dat kan toch niet!
“Dat hoorde ook bij die tijd. Mijn vader rookte ook pijp en ik begrijp ook wel dat roken buitengewoon lekker is. Maar het weegt niet op tegen de nadelen voor de volksgezondheid van de roker en meerokers.”