Spring naar de content

‘Salarisverlaging voor rokers? Nee, we willen juist subsidie!’

Een kwart van alle werkgevers en werknemers vindt dat rokers die ziek worden door hun verslaving gekort mogen worden op het salaris. Dat blijkt uit een onderzoek van zorgverzekeraar CZ. Zware rokers zouden vaker ziek zijn dan niet-rokers en bovendien minder productief zijn, omdat ze elke uur naar buiten moeten. Ton Wurtz van Stichting Rokers Belangen ziet dat natuurlijk totaal anders. “Geef ons subsidie!”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Wurtz dacht eerst aan een slechte 1-aprilgrap toen hij hoorde van het onderzoek. “Mijn ogen rolden bijna uit mijn kassen, wat een krankzinnig slecht idee,” zegt hij woedend. “Ze criminaliseren gewoon 30% van de bevolking op die manier!” Wanneer hij een sigaret opsteekt, kalmeert hij een beetje: “Ach je kan het ook zo zien, driekwart van de mensen vindt het ook een slecht idee.”

Lies van Gennip van Stivoro zegt aangenaam verrast te zijn door de uitkomst van het onderzoek: “Want het laat zien is dat ook steeds meer werknemers het normaal vinden om tabaksgebruik aan te kaarten op de werkvloer.” Volgens Van Gennip is het bedrijfsleven daarin een stuk verder dan de overheid: “In de politiek wordt kritiek op rokers al snel gezien als betutteling, in het bedrijfsleven zijn ze wat meer kostengericht.”

Wurtz vindt juist dat het plan de deur openzet voor rechtsongelijkheid: “Alleen omdat rokers een andere lifestyle hebben.” Ook betwijfelt hij of rokers veel minder productief zijn: “Er zijn ook onderzoeken die laten zien dat roken de hersens stimuleert en dat je er juist actiever door wordt.” Verder wijst Wurtz erop dat veel bedrijven de roker zelfs in de winter nog naar buiten jaagt, waardoor deze weer sneller ziek worden.

Na een flinke hijs gaat Wurtz verder: “Er zijn zoveel dingen slecht in het leven. De werknemers van CZ zitten de hele dag op hun reet achter een computer, dat is ook niet gezond. Gaan we die mensen ook korten op hun salaris als ze last krijgen van een hoge bloeddruk?”

De directrice van Stivoro vindt de vergelijking met te veel eten of lang stilzitten niet opgaan. “Kijk naar de cijfers, rokers verzuimen gewoon veel meer. Volgens sommige onderzoeken tot wel acht verzuimdagen per jaar.” Onderzoeken waaruit blijkt dat rokers productiever worden door tabak schuift ze aan de kant. “Roken is een drugs, die extra adrenaline is niks meer dan het junkie-effect.”  

Wurtz ziet wel mogelijkheden in de junkie-benadering van rokers: “De  overheid doet er alles aan om gehandicapte mensen aan het werk te krijgen, daar wordt veel geld in gestopt. Maar 30% van de bevolking die rookt wordt afgeschreven als niet productief. Geef rokers dan ook maar de status van gehandicapte, dan krijgen we tenminste nog subsidie!”

CZ Zorgverzekeringen laat in een reactie weten enkel opdracht te hebben gegeven tot het onderzoek en zelf geen standpunt in te nemen.