Spring naar de content

Twitteren met de Taliban

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Vanaf nu kan iedere wereldburger de Taliban volgen, want de tweets in het Pashto – de lokale Afghaanse taal – worden sinds vorige week afgewisseld met Engels-talige berichten. Verwacht niet te veel; sinds de Taliban van YouTube en Facebook zijn verbannen, wordt de nodige voorzichtigheid in acht genomen. Geen opruiende, haatzaaiende taal dus. Wel wordt het middel van de overdrijving ingezet: hoe meer doden, hoe meer indruk er op de achterban gemaakt kan worden, lijkt het credo. Dodenaantallen op het desbetreffende Twitter-account kunnen dan ook niet bevestigd worden.

Ook niet erg geloofwaardig is het account van broederorganisatie Al-Qaida, die al sinds 2007 middels ene ‘Osama bin Laden’ tweets de wereld instuurt. Zijn bevestigde dood lijkt deze Osama er niet van te weerhouden om vrolijk verder te twitteren. ‘Ik voel mij net Tupac,’ laat hij weten.

Dat de identiteit achter een Twitteraccount vaak niet achterhaald kan worden, neemt niet weg dat tweets van terreurorganisaties serieus genomen moeten worden, vindt de Leidse terrorismeonderzoeker Beatrice de Graaf. ”Terroristen weten dat het ophoudt als ze niet in staat zijn om de vonk over te laten vliegen naar hun achterban. Nieuwe media zijn daarvoor bij uitstek geschikt.”

Volgens De Graaf zijn terreurorganisaties de laatste paar jaar ook serieus bezig om de ‘far enemy’ te bereiken via moderne mediakanalen. ”Het Engelse tijdschrift Inspire, uitgegeven door de Jemenitische tak van Al-Qaida, is daar een voorbeeld van.”

Voorlopig lopen Jihadistische bewegingen voor op andere terreurorganisaties, als het gaat om profilering op het web. Van de Tamiltijgers, de ETA en de IRA ontbreekt elk spoor op Twitter of Facebook. Ook niet zo gek: in de meeste landen is het bij wet verboden om diensten aan te bieden aan terreurgroepen.

Onderwerpen