Spring naar de content

Micha Wertheim: ‘Ik ben behaagziek’

Micha Wertheim (38) is cabaretier, radiomaker, columnist en kinderboekenschrijver. Hij grossiert in slimme grappen en dubbele bodems en heeft een hekel aan moraliseren. ‘Het liefst wil ik vertellen wat ik voel, maar dat is te groot.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

In 2004 won Micha Wertheim met glans het Leids Cabaret Festival en trok daarna door het land met zijn eerste solovoorstelling, Micha voor Beginners.
Landelijk bekend werd hij in 2008 door een incident in Roermond tijdens zijn tweede tournee, Micha voor gevorderden. Wertheim verdacht een toeschouwer van mobiel bellen tijdens de voorstelling en plaatste een snedige opmerking. Maar het vermeende telefoontje bleek de spraakcomputer te zijn van een gehandicapte man. Na dit misverstand ging Wertheim verder met een tirade tegen gehandicapten, een vast onderdeel van de show. Dat viel niet in goede aarde. De gehandicapte man verliet de zaal, waarna een groepje toeschouwers in opstand kwam tegen Wertheim, die zich gedwongen voelde de voorstelling stil te leggen. Toen de schouwburg in kwestie liet weten dat Wertheim er nooit meer welkom was, kwamen collega’s van Theo Maassen tot Wim Helsen publiekelijk voor hem op.
Momenteel toert hij rond met zijn programma Voor de zoveelste keer.

Tijdens uw voorstelling in IJsselstein zag ik acht mensen de zaal voortijdig verlaten. Vindt u dat een goede score?
“Het waren twee boze en zes vrolijke mensen, zag ik. Ik vind het niet erg als mensen weglopen, zolang het maar niet uit onverschilligheid is. Al zolang ik bezig ben, lopen er mensen de zaal uit, maar het worden er steeds minder. De mensen komen nu vaker speciaal voor mij. Tijdens mijn eerste voorstelling liepen er veel mensen weg die dachten: leuk, die jongen heeft het Leids Cabaret Festival gewonnen, laten we eens gaan kijken. Maar een deel van het cabaretpubliek houdt helemaal niet van wat ik doe.”

Wat onderscheidt uw shows dan van die van anderen?
“Veel mensen verwachten van cabaret dat het amusement is, in de zin van dat je mensen alleen maar vermaakt, dat het niet onaangenaam of ongemakkelijk mag worden. Ik vind het zelf juist spannend als er iets raars gebeurt op een avond, als ík naar een voorstelling ga, word ik ook graag in verwarring gebracht. Ik vind het leuk om te ontregelen, maar niet iedereen kan daar tegen. Mijn eerste voorstelling, Micha voor beginners, was een parodie op geëngageerd cabaret. Ik vond het grappig om het soort cabaretier te laten zien dat ik juist níet wil zijn: iemand die zwelgt in slachtofferschap, die zijn publiek onderschat en pretendeert te weten hoe de wereld in elkaar zit. Sommige mensen begrepen niet dat die voorstelling een parodie was.”

Lees het gehele artikel in de HP/De Tijd van deze week.

Onderwerpen