Spring naar de content

Beschaafde sloper

Jens Olde Kalter (35) is een geblokte verschijning die zelf in de kickboksring en aan de deur bij de Mazzo heeft gestaan, en die je dus niet al te zeer moet tergen. Hij is ook de zoon van wijlen Telegraaf-hoofdredacteur Johan Olde Kalter. Dat op de achterflap van zijn boek een aanbeveling van Telegraaf-coryfee John van den Heuvel prijkt, is dan ook geen daverende verrassing.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Boudewijn Geels

Olde Kalters tweede triomf: hij mocht het eerste exemplaar vorige week uitreiken aan Eberhard van der Laan. Een puike pr-stunt, daar het onderwerp K1-legende Ernesto Hoost is.

Kort na zijn aantreden als burgemeester kondigde Van der Laan aan dat hij kickboksgala’s het liefst zou verbieden. Daar is, gezien de dubieuze levenswandel van nogal wat kickboksers, hun fans (afgelopen zaterdag sloegen ze in Hoorn massaal aan het knokken) en het feit dat al dat geschop naar mekanders hoofd verre van beschaafd oogt, iets voor te zeggen. Anderzijds: het is een vrij land, en niet iederéén in de scene heeft een meterslang strafblad.

Bovendien kan het nog veel erger. Sterk in opkomst is thans de vechtsport MMA, waarbij je je tegenstander ook tot pulp mag slaan als deze op de grond ligt. Dat levert ronduit stuitende televisie op.

Terug naar het boek. De kickbokser heet het. Die titel suggereert dat Hoost dé kickbokser is. Of beter gezegd: was. Hoost (45) is sinds 2006 met pensioen. En inderdaad, Rob Kaman, Peter Aerts, laat staan een lompe kolos als Sem Schilt (momenteel samen met Hoost recordhouder in het winnen van K1-titels): niemand kan volgens Olde Kalter tippen aan de man die de bijnaam Mr. Perfect verwierf.

Mr. Perfect, dat klinkt als clean en fatsoenlijk. Collega’s belandden in beton gegoten op de bodem van de Waal (André Brilleman) of in de bak (onder vele anderen Hoosts ex-coach Jan Plas, Badr Hari en strafpleiter – jawel – Ashwin Balrak). Hoost daarentegen is nog steeds het perfecte uithangbord van de K1. Een sympathieke jongen die goed uit zijn woorden komt.

In een vlotte, zij het eerder opzwepende dan stilistisch erg verfijnde stijl beschrijft Olde Kalter hoe Hoost uitgroeide van een anonieme Surinamer uit Hoorn tot een vooral in Japan wereldberoemde expert in hak- en sloopwerk. Het was, zo leren we, een kwestie van keihard trainen, niet bang zijn om knock-out te gaan (je staat immers altijd weer op) en niet ingaan op verzoeken om voor een leuk bedragje ‘effe mee te lopen’ bij een incassootje. De K1-organisatie blijkt zoals verwacht gewoon een bedrijf dat bovenal veel geld wil verdienen en daarom volop manipuleert.


Voor- én nadeel van het boek: het is overduidelijk geschreven door een insider. Wie het uit heeft, weet alles over kickboksen, maar voor de ‘gewone’ lezer is het misschien wel erg gedetailleerd.

En is een boek over een bad guy niet spannender dan een over een good guy? Vaak wel, maar in De kickbokser komt zo veel gajes langs dat het met de amusementswaarde wel snor zit. Zoals de trainer die op geheel eigen wijze wraak neemt op een pupil die hem tijdens een training heeft gevloerd. Door diens knie te klieven met een zwaard.

Jens Olde Kalter: De kickbokser. Prometheus, €18,95. Ook verkrijgbaar via www.ako.nl.