Spring naar de content

Midas Dekker vertrouwt Volkskrant-bericht over vreemdgaan niet

Vaders die vreemdgaan krijgen mogelijk vaker dochters die vreemdgaan. Dit staat vandaag in de Volkskrant. Duitse wetenschappers [[popup file=”2011-06/afbeelding-3_3.png” description=”stelden dit naar aanleiding van een onderzoek” alt=” ” align=”inline” ]] bij zebravinken. Even dachten wij dat de grote vraag waarom vrouwen hun partner bedriegen was beantwoord met een simpele ‘het zit in hun genen’, maar bioloog Midas Dekkers weet het nieuws voor ons van nuance te voorzien, zoals alleen hij dat kan. “Deze achterdochtige chagrijn is niet bereid zich met een kluitje het riet in te laten sturen.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Midas Dekkers: “Ik heb mijn bedenkingen bij dit bericht. In het artikel wordt gesproken van zogenaamde ‘ontrouwgenen’. Het feit dat vreemdgaan is gekoppeld aan een aantal genen is hoogst suspect. Trouw en ontrouw heeft te maken met seksueel gedrag. Dit gedrag wordt gestuurd door hormonen en de afgifte daarvan wordt door zoveel verschillende factoren beïnvloed, niet alleen door genen.”

Een kwart van de vinken gaf hun ontrouw door aan hun nakomelingen kwam uit het onderzoek.
Dekkers: “Zebravinken zijn volslagen laboratoriumbeesten, net als ratten. Daar kun je alle onderzoeksresultaten uit krijgen die je er uit wilt halen. Als het onderzoek nou gebaseerd was op wilde vogels, die onderzocht waren onder natuurlijke omstandigheden, dan waren de uitspraken al meer betrouwbaar geweest. Voordat ik een uitspraak als deze zou kunnen doen, heb ik nog vijftig jaar nodig voor onderzoek. Het is te vergelijken met een uitspraak als: ‘Mannen met baardgroei krijgen vaker dochters met baardgroei.’ Dat zou de krant alleen nooit hebben gehaald.”

De resultaten komen van een erkend wetenschappelijk intstituut. Vertrouwt u het Max Planck Institute for Ornithology niet?
“Vijf jaar geleden stonden er nog goede onderzoeken in wetenschappelijke tijdschriften als Nature, Science of PNAS. Tegenwoordig is de kwaliteit van de artikelen minder, net als de kwaliteit van de wetenschappelijke onderzoeken die er in staan. Een tijdschrift wil zich ook in de kijker spelen. Het is komkommertijd, hè! Over driekwart jaar komt er een artikel waarin precies het tegenovergestelde beweerd wordt. Er staan veel onzinnige wistje-dat-je’s en weetjes in de tijdschriften en in kranten.”

Kunnen we dit nieuws serieus nemen?
“Bij de resultaten van de zebravinken heb ik al mijn twijfels. Het is al een hele stap om dan iets over andere vogels te zeggen, laat staan dat je dit kunt extrapoleren naar het gedrag van mensen. Nee, deze achterdochtige chagrijn is niet bereid zich zomaar met een kluitje het riet in te laten sturen. Je moet dit nieuws met een flinke korrel zout nemen, maar het is zeker niet oninteressant; het kan je weer op nieuwe sporen en gedachten brengen.”

Dat zebravinken overigens wél bijzondere geluiden maken, bewijst de onderstaande video.
<iframe width=”410″ height=”335″ src=”http://www.youtube.com/embed/4rew0tuVnZI” frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>