Spring naar de content

Vaste verkering

Als je het niet met woorden kunt zeggen, zeg het dan met je BlackBerry Messenger Status. “I want my wife back,” luidt die van Chelsea-verdediger en multivreemdganger Ashley Cole. Cheryl Cole verliet hem vorig jaar, nadat hij haar voor de vijfde keer had bedrogen. Inmiddels vindt Ashley dat in je eentje je voetbalsokken wassen ook maar in je eentje is, en beweegt hij hemel en aarde om Cheryl terug te krijgen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Cheryl echter raapte zichzelf na een flinke luduvudu-crash bijeen, scoorde een hit, en oogstte succes als tv-presentatrice. Ashley’s wanhoop, en ik kan ook die van een hele trits andere bekende verlaten heren benoemen, is de publicitaire uitvergroting van een patroon dat ik bij mannen zie. Medevreemdganger en -spijtoptant Tiger Woods zou in al zijn desperaatheid zelfs hebben ingebroken in het huis van ex-vrouw Elin Nordegren om haar terug te winnen, maar laten we het niet al te pathetisch maken. Alleen zijn vinden dit soort mannen maar niks. Gebonden zijn is in.

Waar alleenstaande vrouwen, vers bevrijd van de noodzaak tot een huwelijk omwille van economische zekerheid en geïnspireerd door Sex and the City, uitgelaten Beyoncé’s Single Ladies scanderen (of ze het nou menen of niet, ze houden zich er aardig staande mee), mijmer-zingen mannen van 27+ Banger hart van Rob de Nijs, afgeschrikt door de komedie Two and a Half Men.

Deze tendens bij mannen tekent zich het helderst af bij snelle reclamejongens, gladde makelaars, hippe ondernemers, eigenlijk gewoon alle playboys tezamen. Zeg maar tot niet zo lang geleden de unusual suspects op het relationele front. Ineens hoor ik ze met z’n allen roepen: we willen een meissie, we willen vaste verkering voor langer.

Misschien werkt het oestrogeen in colaflesjes of grondwater, in combinatie met de metroman-beweging, de mannelijke nesteldrang mede in de hand. Maar het zal de verzelfstandiging van de vrouw zijn die hun angst voor eenzaamheid het meeste triggert. Vrouwen zijn beter in het ontwikkelen van vriendschappen en het deel uitmaken van netwerken. Mannen raken sneller geïsoleerd als ze in hun uppie de weg des levens bewandelen.


De wetenschap voegt zich naar het tijdsbeeld: recentelijk buitelen uitkomsten van internationale singleonderzoeken onder tienduizenden mannen over elkaar. Ze tonen aan dat vrijgezelle heren in vergelijking met hun gelukkig getrouwde broeders te hard werken, meer drinken en roken, slechter eten, gevoeliger zijn voor depressies, 64 procent meer kans hebben op een beroerte en dat 10 procent van hen eerder sterft (bij vrouwen ligt dit percentage op 4,6). Je zou er bijkans een inbraakje van plegen.