Spring naar de content

Emile Roemer: ‘Ik ga uit van de goedheid van de mens’

Emile Roemer was de verrassing van het afgelopen parlementaire jaar. De SP, waarvan hij de politieke leider is, is in de peilingen thans groter dan de PvdA. Gesprek over oud-links, de zorgzame samenleving en de bezuinigingen van achttien miljard. ‘Wij zijn ook op de centen, maar je gaat toch niet je economie naar de knoppen helpen?’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frans van Deijl

De Tweede Kamer gaat met reces. U heeft negen weken vrij. Wat gaat u allemaal doen?
“Zijn het er negen? Ik ga werkbezoeken afleggen, gesprekken voeren met allerlei mensen en ik ga een weekje naar Israël, ook een werkbezoek. Het wordt een heel drukke periode. Pas in augustus ga ik drie weken met vakantie.”

U vult het voorbeeldig in, maar doet de rest dat ook?
“Dat kan ik niet beoordelen. Maar wij gaan gewoon door. Houden ook iedere dinsdagochtend fractievergadering.”

Misschien is er ook tijd terug te kijken op het afgelopen jaar. Hoe verklaart u uw eigen succes?
“Het is begonnen tijdens het Carré-debat, dat twee weken voor de verkiezingen plaatsvond. Dat was de eerste echte testcase. Daar moest ik presteren, mezelf neerzetten. En dat heeft dus goed uitgepakt. Tja, wat was de reden? Ik heb me twee weken lang volledig op dat debat geconcentreerd. Ik heb een weekje op Texel gezeten en daar werkelijk alles tot me genomen: verkiezingsprogramma’s, CPB-berekeningen, alles. Nee, de kwinkslagen waren niet ingestudeerd. Dat kan niet. Die kwamen er spontaan uit, zoals ik dat gedaan zou hebben op een verjaardagsfeestje of zo.”

Uw stijl doet denken aan die van Henk Bleker, CDA- staatssecretaris van Economische Zaken: losjes, gemoedelijk, grappig.
“Oh, die vergelijking heb ik nog niet eerder gehoord.”

Mijn zoon zag u geregeld op het Jeugdjournaal en hij moest altijd om u lachen.
“Kinderen spreken de waarheid hè, ha ha. In alle ernst, de kunst is om jezelf te blijven. Ik ben wie ik ben.”

Heeft u er voordeel van gehad dat u achttien jaar voor de klas heeft gestaan?
“Zeer zeker, ja. Als onderwijzer ben je erin getraind om ingewikkelde zaken op een begrijpelijke manier uit te leggen. Het is een combinatie: goed uitleggen, jezelf zijn, en de boodschap die je uitdraagt moet natuurlijk ook goed zijn en aanspreken.”

Lees het gehele artikel in de HP/De Tijd van deze week.

Onderwerpen