Spring naar de content

Chinese kunstenaars blijven strijden voor vrijheid

Terwijl de Chinese overheid de vrijheid van denken, spreken en internetten steeds verder probeert in te perken, zoeken kunstenaars een uitweg. Ze blijven kritisch, ook al wordt ze dat niet in dank afgenomen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Pauline Bijster

BBC, YouTube en Twitter kun je in China niet bezoeken, samen met zo’n 1,3 miljoen andere websites. Gisteren werd bekend dat de zogenoemde Great Firewall in China afgelopen jaar strenger was dan ooit: het aantal toegankelijke sites is met 41 procent afgenomen. ‘Crypto-kapitalisten’ noemt Floris-Jan van Luyn Chinezen in zijn column op nrc.next. We kunnen hen niet feliciteren met hun vooruitgang en sterke positie in de wereld, zolang het vrije denken en spreken er niet mogelijk is.

Er zijn natuurlijk mensen die wel vrij denken en spreken. In het Groninger Museum is tot en met 25 september een solotentoonstelling van de Chinese kunstenaar Chi Peng te zien. Een aantal beelden uit deze tentoonstelling stond al eerder in HP/De Tijd als illustratie bij het artikel Liefde zonder grenzen. In de tentoonstellingscatalogus staat een gesprek tussen Chi Peng en de Chinese kunstenaar Ai Wei Wei (die drie maanden in de gevangenis heeft gezeten omdat hij zich niets van de censuur aantrekt, en nog steeds het land niet uit mag). Ai Wei Wei vergelijkt de worsteling die Chi Peng doormaakte in zijn jeugd met de worsteling van het hele land, dat met al zijn kracht ervoor gezorgd heeft erbij te horen op wereldhandelniveau, maar de consequenties daarvan nog niet onder controle heeft.

Journey to the west (2007) is de titel van een van de series van Chi Peng die momenteel in het Groninger Museum te zien zijn – nog steeds héél actueel.

Onderwerpen