Spring naar de content

Defensie: ‘Laat het leger vechten’

Interessante ontwikkeling in het kader van majesteits troepen: Michiel de Weger van de Nederlandse Defensie-academie zegt in Trouw dat het beter is om de Nederlandse Special Forces vaker in te zetten. Het leger beschikt over duizend van deze hooggespecialiseerde troepen. “De Weger pleit ervoor om speciale eenheden in te zetten bij het opsporen en bestrijden van terreurnetwerken, de handel in kernwapens en drugs en bij het opsporen van oorlogsmisdadigers,” aldus De Weger in Trouw. Maar wat denkt u?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bas Paternotte

Het moge duidelijk zijn dat er bij de krijgsmacht wordt nagedacht over wat nu eigenlijk haar taak is. De Vereniging van Infanterie Officieren (VIO) is zelfs een zogenaamd Credo voor de Krijger aan het ontwikkelen. De officieren vinden dat ze ‘te passief’ in Uruzgan waren.

De veranderende houding van de militairen heeft te maken met de GroenLinks/D66-politiemissie in Kunduz die inmiddels van start is gegaan. Defensieminister Hans Hillen zei eind vorige maand in Brussel ‘dat militairen meer moeten vechten en zich minder als ontwikkelingswerkers moeten gedragen’. Het stoort Hillen dat Nederland een kleine vijfhonderd militairen naar Kunduz moet sturen om veertig politieagenten te beschermen, maar dat de missie dan alsnog ‘civiel’ genoemd wordt. “‘Militair’ heeft een negatieve connotatie gekregen. Dat heeft me geweldig aan het denken gezet.”

Nu ja, klagen bij GroenLinks en D66, zou je kunnen zeggen. De journalisten Bette Dam en Arnold Karskens waarschuwden de Tweede Kamer al eerder dat een ‘politiemissie’ in Kunduz onhaalbaar is. Volgens Karskens zitten de Afghanen helemaal niet te wachten op politieagenten. “Ze willen zware wapens hebben, mortieren. Liefst nog zwaarder dan die van de Taliban.”

En het is nog maar de vraag of Nederland de Afghanen moet bewapenen. Misschien was het een beter idee geweest om de eerder genoemde Special Forces die kant op te sturen. Die zetten tenminste nog zoden aan de dijk qua terugdringen van de Taliban, zoals oorlogsheld Marco Kroon al eerder bewees.