Spring naar de content

Hoogleraar vergelijkt Wilders met tbs’er

Leken de gemoederen rondom Wilders en de terroristische aanslagen in Noorwegen even bedaard door de kwestie Mariko Peters en de gebeurtenissen in Groot-Brittannië, gooit dagblad Trouw weer olie op het vuur. “Geert Wilders is gewelddadig,” betoogt Corine de Ruiter, hoogleraar forensische psychologie aan de Universiteit Maastricht vandaag. “In een tbs-kliniek zou zijn behandeling geïntensiveerd worden.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Strikt genomen is dit de eerste keer dat een wetenschapper zegt dat er geestelijk iets niet in orde is met Geert Wilders. Volgens De Ruiter vallen de uitspraken van Wilders onder ‘verbaal geweld en in een aantal gevallen onder verbale bedreiging’.  Om te vervolgen: “De stap daarna is fysiek geweld. Die stap vindt Wilders, gelukkig, te ver gaan. Maar de eerste twee, die hij veelvuldig toepast, zijn ook vormen van geweld.”

Dat Wilders door de Amsterdamse rechtbank is vrijgesproken doet volgens De Ruiter niets aan die conclusie af. Sterker, volgens haar lopen de juridische werkelijkheid en de psychologische werkelijkheid niet parallel: “Over deze en vergelijkbare uitspraken is een proces gevoerd bij de Amsterdamse rechtbank; de rechter heeft geoordeeld dat Wilders geen strafbare feiten heeft gepleegd met het doen van dit type uitspraken. Toch heeft hij er mensen psychologisch mee gekwetst, getuige bijvoorbeeld de verklaring van de in Nederland geboren Marokkaans-Nederlandse Amal Bensalah voor de rechtbank in Amsterdam. Bensalah refereerde onder meer aan Wilders’ recente uitspraken over ‘islamitisch stemvee’: “Dat raakt mij. Ik vind het mensonterend om zo over mensen te spreken.”

Het venijn zit hem in de staart van het artikel van De Ruiter. Als Wilders een tbs’er was geweest had hij een probleem: “In de tbs-kliniek waar ik van 1995 tot 2002 werkte, verscheen elke ochtend een bulletin waarop de namen stonden van de patiënten die in de 24 uur daarvoor betrokken waren geweest bij een ‘incident’. Die incidenten werden in de bovengenoemde drie typen geweld ingedeeld. Als een patiënt vaak op het ochtendbulletin stond vanwege incidenten had hij een probleem, en was dat meestal reden voor intensivering van de behandeling.”

Onderwerpen