Spring naar de content

Hoezo Lowlands? Tout NL is bij Sziget

Het Szigetfestival (8-15 augustus) heeft wat Biddinghuizen niet heeft: warm weer, lage prijzen, internationaal publiek. En je krijgt er de stad Boedapest gratis bij. Een week lang veranderde een eiland in het midden van de Donau in een Nederlandse kolonie. Lowlands uitverkocht? Boeien.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Op weg naar de hoofdingang lopen Frank (24), Erik, (25), Ronald (25) en Joep (25). Ze bezoeken Sziget in uniform: een gele polo (‘van Zeeman’), geruite korte broek en glitterhoed. Frank: “Zo kan je elkaar herkennen als je bier gaat halen.” Erik: “Er kwamen van de week al vijftig meiden op ons af die met ons op de foto wilden.”
Joep: “Of mee naar bed.” De jongens werken en studeren, en komen uit Nijmegen, Arnhem en Eindhoven. Dat Lowlands is uitverkocht vinden ze geen probleem. “Het is hier supervet. Lekker weer. Heel divers.”

Vlak achter de main stage zit een drietal voetballers uit Limburg in een pierebadje. “Wil je wiet? Je kan hier alles krijgen,” is het warme welkom. Paul (18), Paul (18) en Jeffrey (18) uit Grubbenvorst (“zeg maar dat het vakbij Venlo is”) volgen de Cios-opleiding . Ze bezoeken Sziget met een groep van 22 anderen. “We komen voor de muziek,” klinkt het. “Dit is het vetste festival dat er is. Een hele week feest.” Twee uur later zitten ze nog in het pierebadje.

Nina (23) studeert Biologie in Amsterdam. Haar vriendin (24) Emma studeert Watermanagement in Berlijn. Ze kijken naar een optreden van Hindi Zahra in de Wan2-tent. Fusion met Midden-Oosterse invloeden. “Dit is net Lowlands, maar dan 20 keer zo groot,” zegt Nina. “Het is goedkoper, en je hebt er de cultuur van de stad bij. We zijn naar musea gegaan, een badhuis en het Heldenplein. Vorige keer was ik met mijn stonervrienden, toen bleef ik op het festival.”’ Emma: “Het is leuk, we ontdekken nieuwe muziekstijlen. Het is goed georganiseerd.” Ze vinden Sziget wel wat puberaal. “Het draait te veel om zuipen en scoren.”

Langs de stoffige hoofdweg van het festival geven vier studenten uit Brielle met bordjes geroofd van een van de vele restaurants cijfers aan voorbijgangers. “Het weer is beter dan op Lowlands en er treden veel grotere namen op.”

“Het is heel internationaal, al komen er nu teveel Nederlanders, zegt de een. “Je kan hier gekke dingen doen, zoals ineens een tafel langs de weg zetten en mensen cijfers geven.” Rick (20), Mark (20), Roy (20) en Coen (20) geven ook mannen cijfers. “Daarvoor hebben we een bordje met no-homo. Om niet de verkeerde indruk te wekken.” De meeste mensen reageren positief. “Een enkeling begrijpt het niet helemaal.”

Een intercultureel misverstand verstoort de vredige stemming bij het hoofdpodium, vlak na een optreden van Britse postpunk zangeres Kate Nash. Boen (24), Isabelle (18) en Simon (26) uit Amsterdam dragen een F-Side vlag met zich mee. Een Hongaar windt zich op over de davidster op het vaandel. “Dat is racisme.” Hij verwijst naar de Tweede Wereldoorlog. De Amsterdammers worden boos. “Niks racisme. Ik heb veel moslimvrienden, die dragen óók die ster,” zegt Simon, die videospelletjes ontwerpt. “Wij zijn allemaal Ajacieden.”
Maar dit is Midden-Europa, antisemitisme is hier een realiteit. Vrijdag blokkeerden vijftig demonstranten van de antisemitische, extreem rechtse organisatie HVIM de hoofdingang van Sziget. Is het niet beter de vlag in de tent te leggen, om misverstanden te voorkomen? “Zeker niet,” roept Simon, “ik ben trots op die vlag.”
Sziget is een Nederlandse kolonie, waar buitenlanders zich moeten aanpassen. Bijna vallen er klappen. Omstanders sussen de ruzie. Twee potige Israeli’s brengen de Hongaar tot bedaren. Samen gaan ze een borrel drinken op de vrede. Ondanks de grote woorden rollen de Amsterdammers de F-Side vlag op, en druipen af.