Spring naar de content

Terug in de tredmolen

Hoe kan dat toch? U bent net terug van vakantie en meteen is de werklust al ver te zoeken. In plaats van de langverwachte opgeladen accu heeft de rust juist een vermoeid en lusteloos gevoel gebracht. Wat is er aan de hand?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Karen Geurtsen

Allereerst: maakt u zich toch niet zo druk!

Laten we vooropstellen: u bent niet de enige die na vakantie moeite heeft weer aan de slag te gaan. Het ligt niet aan u persoonlijk en het hoeft zelfs niet aan uw baan te liggen. Eén op de drie mensen ervaart namelijk hetzelfde, en een Spaanse onderzoekster heeft dat rotgevoel zelfs een naam gegeven: het post-holiday syndrome. Dat mistroostige, chagrijnige gevoel in de eerste weken na de terugkeer van vakantie kan zelfs gepaard gaan met fysieke klachten als moeheid, verminderde eetlust en prikkelbaarheid, zo wijst haar onderzoek uit.

In Nederland volgt arbeidspsychologe Jessica de Bloom (1983) van de Radboud Universiteit al ruim drie jaar vakantiegangers om te kijken hoe het herstelproces – uiteindelijk is dat nog steeds de essentie van vakantie: herstellen van arbeid – verloopt. Voor, tijdens en na de vakantie meet De Bloom de gezondheid en het welbevinden van werknemers. Het onderzoek is van belang om bijvoorbeeld negatieve effecten van te veel werken (denk aan workaholics) te kunnen duiden, en om een richtlijn te geven hoeveel vrije tijd iemand idealiter nodig heeft.

“Vóór de vakantie meten we een gemiddeld rapportcijfer van 7, tijdens de vakantie loopt dat op naar bijna 8, en na de vakantie valt dat terug naar 7. Maar ook niet lager dan dat,” meldt De Bloom. In een feitelijk post-holiday syndrome gelooft ze dus niet zo. Wel kan het zijn dat mensen de dip na de vakantie als zwaarder ervaren omdat ze zich daarvoor nog zo veel beter voelden. “En het kan moeilijker zijn om weer in je ritme te komen als je er voor langere tijd uit bent geweest,” meent de onderzoekster.

Maar wat als het lusteloze gevoel aanhoudt? Moeten we dan maar een andere baan zoeken? Of ligt het daar niet aan? Om daar achter te komen, tip twee:

Lees het hele artikel in de HP/De Tijd van deze week.

Onderwerpen