Spring naar de content

Dwangarbeiders krijgen Duitse naheffing

De Tweede Wereldoorlog is nog steeds niet afgelopen. De Duitse fiscus gaat zo’n 50.000 bejaarde Nederlanders naheffen. Een deel van hen waren dwangarbeiders tijdens de oorlog, opgeroepen voor de Arbeitseinsatz. Vanaf 1933 werkten er al veel Nederlanders in Duitsland, vanaf maart 1942 kreeg dat echter een dwingend karakter. Miljoenen Europeanen werden ingezet voor de Duitse slavenarbeid. Een deel daarvan werd betaald en bouwde zelfs pensioenrechten op. Daar moet nu belasting over worden betaald.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Zo vinden duizenden bejaarde Nederlanders binnenkort een blauwe enveloppe uit Berlijn op hun deurmat. Schandalig, vindt ook CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. Volgens Omtzigt is het hoe dan ook tijd dat het belastingverdrag met Duitsland wordt herzien. “Dat stamt uit 1959. Zo moeten Nederlandse militairen die in Seedorf gelegerd waren en daarna in Duitsland bleven dubbel belasting afdragen.”

Omtzigt stelt Kamervragen. “Het gaat veelal om erg oude mensen die niet weten wat hen ineens overkomt. De Nederlandse Belastingdienst verwijst hen voor uitleg door naar een kantoor in Brandenburg!” Als voorbeeld noemt Omtzigt de onlangs in Duitsland gewijzigde pensioenregels. Als gevolg daarvan hebben veel Nederlanders, die in Duitsland wonen, een aanslag gekregen voor de periode 2005-2010. Na het invullen van de ingewikkelde formulieren blijkt het bovendien soms ook nog eens om dusdanig kleine bedragen te gaan, dat ze helemaal geen naheffing hoeven te betalen. Onnodige rompslomp, zegt Omtzigt.