Spring naar de content

Al-Qaida-leiders om de haverklap onterecht dood verklaard

Het is een trend: al-Qaida-leden worden doodverklaard, waarna ze springlevend blijken te zijn. Gisteren werd door het Jemenitische ministerie van Defensie bekend gemaakt dat Anwar al-Awlaki, de geestelijk leider van al-Qaida, bij een Amerikaanse luchtaanval is gedood. Zou het dit keer dan echt waar zijn?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Nog niet zo lang geleden, in december vorig jaar, deed de Jemenitische regering ook al het bericht de deur uit dat Anwar al-Awlaki dodelijk was getroffen door een Amerikaanse luchtaanval. Het heldhaftige verhaal werd even geloofd, maar al snel gooide iemand roet in het eten: al-Awlaki zelf, die middels een telefoontje aan een journalist liet weten hartstikke levend te zijn.

Ali Abdullah Saleh
Dat de berichtgeving vanuit Jemen niet altijd even betrouwbaar is, bleek ook later. In juli dit jaar verscheen namelijk het bericht dat president Ali Abdullah Saleh het rijk der levenden had verlaten. Hij was gedood tijdens een aanval van de oppositie op het presidentiële paleis, zo meldde Suhail TV, een tv-station dat wordt gerund door de oppositie. Bij deze laatste mededeling zouden de alarmbellen moeten gaan rinkelen, maar nee, het bericht werd door menig nieuwssite overgenomen. Een uur later was het nieuws alweer passé: Saleh had laten weten alive and kicking te zijn en zou een uur later een persconferentie geven. Van die persconferentie is niets gekomen – hij bleek ‘licht gewond’ – maar inmiddels weten we dat Saleh na tijdelijk verblijf in Saoedi-Arabië weer in goede gezondheid is teruggekeerd.

Abu Musab al-Zarqawi
Terug naar de al-Qaida-leden, want die worden geregeld meer dan één keer dood verklaard. Het overkwam niet alleen al-Awlaki, maar ook zijn collega Abu Musab al-Zarqawi, de vermeende leider van al-Qaida in Irak, die welgeteld vier keer dood is verklaard. De eerste keer was in 2004, tijdens een Amerikaanse luchtaanval op het Sulaimaniyah-gebergte in Noord-Irak, een jaar later was het opnieuw ‘raak’ in de Iraakse stad Mosul (alhoewel dit nieuws meteen in twijfel werd getrokken), vervolgens werd al-Zarqawi ‘mogelijk gedood’ tijdens de Amerikaanse Operatie Matador, dichtbij de grens van Syrië, en uiteindelijk gebeurde het dan écht: Abu Musab al-Zarqawi werd op 7 juni 2006 dodelijk getroffen tijdens – niet erg verrassend – een Amerikaanse luchtaanval op Irak. Een foto van zijn dode gelaat bracht het bewijs, maar vervolgens diende de vraag zich op: is hij wel echt dood? Het verhaal ging namelijk dat het Amerikaanse leger twee bommen van 500 pond had ingezet om het gebouw waar hij zich in bevond aan gruzelementen te schieten. Maar de foto die vervolgens werd vrijgegeven toonde een gezicht met slechts wat schrammen en blauwe plekken. Hoe het ook zij: sinds de laatstgenoemde datum is Al-Zarqawi niet meer dood verklaard.

Osama bin Laden
Dan de echte grote vis: Osama bin Laden. Voor zijn echte dood op 1 mei dit jaar had Bin Laden al twee vermeende sterfdata. Op 23 september 2006 verklaarde de Franse krant L’Est Republicain dat de al-Qaida-leider was gestorven aan tyfus in Pakistan. Nog geen jaar later, vlak voor haar eigen dood, verklaarde de Pakistaande premier Benazir Bhutto in een televisie-interview dat Bin Laden was gedood door Ahmed Omar Saeed Sheikh, een Britse militant van Pakistaanse afkomst. Allemaal niet waar, weten we nu.

De terroristenleider heeft er vast om moeten gniffelen. Toen het nog kon.