Spring naar de content

Politie lokaliseert ‘Tristan 2.0’; gaat niet over tot arrestatie

‘Ladies and gentlemen, they’ve got him!’ Wie? Tristan 2.0 – zoals we hem in de papieren versie van HP/De Tijd hebben gedoopt. Gisteravond meldde de politie ons dat hij na een maand zoeken was gelokaliseerd en er met hem is gesproken. De vraag blijft: waarom duurt het zo lang voor iemand die overkomt als een mogelijk gevaarlijke schutter, wordt gevonden?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Ivo van Woerden

Vier weken geleden stuitten we op een vers aangemaakt YouTubeprofiel van een jongen die zichzelf Schizosatanic noemde. De jongen schreef in het profiel dat Tristan van der Vlis zijn grote held was. Precies, dezelfde Tristan van der Vlis die in Alphen aan den Rijn zes mensen neerschoot en daarna zelfmoord pleegde. Schizosatanic heeft nog een held: Kim de Gelder, de jongen die in het wilde weg begon te steken op een Vlaams kinderdagverblijf.

Schizosatanic postte in het begin dagelijks filmpjes. Satan kwam er vaak in voor en er werd verwezen naar een school in Nieuwegein. Dat filmpje begon met ‘Schoolreisje? 666’. De jongen postte ook een filmpje van een geweer. Daaronder stond ‘mijn gun’. Dan liet hij ons nog weten dat hij mensen haatte en maakte hij een lijst favorieten aan waarin Anders Breivik, de schutter van Noorwegen, en de vuurwerkramp in Enschede voorkwam. We lazen bijschriften als ‘Kill you’ en Latijnse verwijzingen naar de duivel. Zijn profielfoto was die van de Russische seriemoordenaar Andrei Chikatilo (ook wel bekend als The Rostov Ripper).

(Lees verder onder dit filmpje van Schizosatanic.)
<iframe width=”470″ height=”315″ src=”http://www.youtube.com/embed/jQmeK1O5d5Y” frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>

Eerdere schutters kondigden hun daad aan op YouTube middels het plaatsen van filmpjes. Genoeg reden dus om de politie te bellen en ze op het profiel van Schizosatanic te wijzen, want stel dat het hier ging om iemand die serieus bezig was een daad te willen stellen?!

Aan de telefoon vertelde de dienstdoende agente dat de digitale recherche niet zomaar ingeschakeld kan worden om te achterhalen wie er achter een internetprofiel als Schizosatanic schuilgaat. Daar was fysieke aangifte voor nodig. Daarom fietsten we naar het dichtstbijzijnde politiebureau om daar opnieuw te vertellen wat we hadden gevonden en dat we hoopten dat er met het drama van Alphen in het achterhoofd, snel actie ondernomen zou worden. De rechercheurs op dat bureau gaven de aangifte door aan het korps in Nieuwegein. Die gingen er vervolgens mee aan de slag.

We belden wel het Ministerie van Justitie en Veiligheid om te vragen waarom er na Alphen geen duidelijk meldpunt is waar aangifte gedaan kan worden en waar bovendien direct actie ondernomen wordt. We waren immers een halve dag kwijt met het vervullen van onze burgerplicht. Maar de woordvoerder van het ministerie liet weten dat er maar een weg te bewandelen is: “In dit soort gevallen belt u 112. De politie en het OM schatten dan in wat de dreiging is. Zij ondernemen de actie die daarbij past. Dat verschilt per geval.”

In het geval van Schizosatanic vertelde de rechercheur dat als er niet een directe dreiging uitgaat van de boodschappen, de politie weinig wettelijke armslag heeft om hem snel te vinden. Ter vergelijking: oud HP/De Tijd-stagiaire Charlotte Bouwman schreef op Twitter voor de grap dat ze een bom zou laten ontploffen op school en werd direct ingerekend. Zij was makkelijk te vinden: naam en woonplaats waren bekend. Er was sprake van ‘concrete dreiging’ en dus moest Charlotte mee naar het bureau.

De ware identiteit van Schizosatanic bleek moeilijker te achterhalen. En omdat hij niet direct schreef dat hij ‘nu’ naar de school in Nieuwegein zou gaan om te schieten, was de dreiging volgens de politie niet groot genoeg. Ondanks alle bovenstaande hints dus.

(Lees verder onder dit tweede filmpje van Schizosatanic, een in memoriam van Tristan van der Vlis.)
<iframe width=”470″ height=”315″ src=”http://www.youtube.com/embed/BWuQyetywg8″ frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>

Hoe Schizosatanic uiteindelijk is gevonden wil de politie niet zeggen. Maar in beginsel verklaarde de rechercheur die onderzoek deed dat YouTube in Amerika zelf inschat hoe groot de dreiging is en er dan al dan niet voorrang aan geeft om door te geven wie er achter een internetprofiel zit.

In de maand die nodig was om hem te vinden, bleef Schizosatanic filmpjes posten en groeide het aantal Google-hits op zijn naam van 4 naar 611.

Hoewel de politie niet veel kan en mag zeggen over de identiteit van Schizosatanic, hoorden we gisteren wel dat het om een jongen gaat uit de omgeving van Nieuwegein. De rechercheur liet het woord ‘bezeten’ vallen en ook dat de jongen een ‘ziektebeeld’ had waar hij voor onder behandeling is. Dingen die we ook over Tristan kunnen zeggen (hoorde stemmen, was paranoide schizofreen en was onder behandeling tot hij dat zelf niet meer zag zitten). Maar men trof, volgens de politie, geen geweer aan bij Schizosatanic thuis. Het filmpje op zijn profiel bleek ergens anders vandaan te komen. De rechercheur zei dat ze met hem hebben gesproken en dat ook omdat hij onder behandeling is, er weinig strafrechtelijks is om hem op te vervolgen. Ze zullen hem wel in de gaten blijven houden. Hoe is onduidelijk, want Schizosatanic heeft zijn YouTube-profiel verwijderd. “Als u nog eens iets ziet dat u verdacht vindt,” zei de rechercheur, “kunt u dat altijd even laten weten.”