Spring naar de content

Nominatie voor humoristische film over moedersterfte in Afrika

Het ene moment ben je coke aan het snuiven in je stamkroeg, het andere moment word je bezweet wakker in een plaggehut in ‘het vieze, hete stink-Afrika’. Het overkwam de Utrechtse ‘reclamemannen’ Fedor van Rossem en Peter Sterk.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Tsja, wat doe je dan, gestrand in een dorp in Sierra Leone waar werkelijk geen fuck te beleven valt? Van Rossem en Sterk weten het eigenlijk ook niet zo goed. Terwijl de Afrikaanse dorpelingen bij het vallen van de avond uitbundig in de rondte dansen, zetten de twee verveelde Hollanders het op een zuipen. Van Rossem besluit op gegeven moment ook maar wat bunga bunga-moves te gaan maken, en Sterk heeft ondertussen andere plannen: hij duwt een jong meisje al polonaise-dansend een hut in, alwaar hij haar bezwangert. Per ongeluk, wel te verstaan, want hij heeft natuurlijk helemaal geen zin in zo’n half-Afrikaans mormel. De volgende dag vraagt hij de plaatselijke medicijnvrouw om een abortus. Maar dat blijkt nog niet zo makkelijk te zijn in het dorp. Wat doe je dan? Teruggaan naar Nederland natuurlijk! Weg van die ellende! Maar na negen maanden is Peter toch nieuwsgierig naar zijn kind en brengt hij nogmaals een bezoek aan het dorp in Sierra Leone. Daar wacht hem een onaangename verrassing… 

(Lees verder onder de foto.)

In het kort is dat de strekking van de aflevering ‘Moedersterfte’, gemaakt door ‘2 Ambassadors’ (de tv-makers Van Rossen en Sterk), die als reclamemannen door Afrika trekken om spotjes op te nemen. Het resultaat bestaat uit een serie van zeven afleveringen die is uitgezonden door 101 TV (BNN) en MTNL. De aflevering ‘Moedersterfte’ is genomineerd voor de categorie ‘beste korte film’ op het New York’s Beneath the Earth Festival, een online-filmfestival, met een jury waarin onder andere de makers van de hitserie Law&Order zitten. De winnaar wordt vandaag bekend gemaakt.   

Dat er een film van de 2 Ambassadors tussen de nominaties zit, is opvallend. De twee Nederlandse heren, onder andere bekend van hun sketches voor Het Klokhuis, zijn in eigen land omstreden door de ludieke wijze waarop ze Afrika op de kaart zetten. Eerder ontstond er commotie over spotjes waarop te zien is hoe de 2 Ambassadors een Afrikaanse vrouw met een emmer water op haar hoofd omduwen en hoe ze ‘Kwamba’, een willekeurige man uit het dorp in Sierra Leone, op een rots planten, zwoel in de camera laten kijken en het beeld vervolgens voorzien van een voiceover dat Kwamba homo is, ware het niet dat homoseksualiteit in Afrika niet bestaat. ‘Kwamba heeft niet eens een kast, laat staan dat hij eruit kan komen’. Matthijs van Nieuwkerk vroeg zich in DWDD af of het wel door de beugel kon: spotten met Afrikanen. Maar de twee tv-makers denken juist dat humor de beste manier is om serieuze, doch clichématige problemen als honger, aids, malaria en kindersterfte aan te kaarten en tegelijkertijd ontwikkelingshulp op de hak te nemen.

(Lees verder onder de foto.)
 

“We benaderen problemen op zo’n banale manier, dat het appelleert,” legt Van Rossem uit. “Door het clichébeeld over Afrika te vergroten, houden we mensen een spiegel voor.”

Volgens Sterk riep de aflevering Moedersterfte heftige reacties op bij de online-bezoekers van het New Yorkse filmfestival. “Sommigen snapten niet dat het in scène is gezet. Ze denken dat we daar zomaar gaan filmen, zonder de mensen eerst te informeren. Maar we krijgen gelukkig vooral positieve reacties. Sommige mensen zijn zelfs ontroerd.”

Op eerdere internationale documentairefestivals in Italië en Iowa gingen de 2 Ambassadors er met de publieksprijs vandoor, dit keer hopen ze de jury te hebben overtuigd van hun kwaliteiten.