Spring naar de content

Vooraf

Ik wil hier niet de huisfilosoof uithangen. Daar hebben we betere kandidaten voor op de redactie. Maar ik ga toch een wat onbestemd gevoel met u delen, omdat ik er nu eenmaal de ruimte voor heb. Sla me gerust over, en blader direct door naar de vele betere verhalen die we deze week te verkopen hebben.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Maar oké, nu u er nog bent: ik las in de krant van vanmorgen een in memoriam van Cas Spijkers, de oer-topkok van Nederland. Het was dit ene zinnetje daaruit dat me al de hele dag bijblijft: “Gerechten als ‘kalfszwezerik met ganzenlever in bladerdeeg’ en ‘lauwe oesters met spinazie en sabayon’, waarmee Spijkers in de jaren tachtig furore maakte, doen nu gedateerd aan.”

Ja, laat het even op u inwerken, zoals het dat bij mij al de hele dag doet. Gedateerd? Ik weet niet of ik moet huilen of schaterlachen. Wat ik wel weet is dat sinds die zinsnede een boek van Tom Holland terug is in mijn hoofd: Rubicon – Het einde van de Romeinse Republiek. Toen ik een paar jaar geleden bij De Pers werkte, hebben we een heel hoofdstuk uit dat boek in de krant afgedrukt. Of we wilden het doen, dat kan ook. Er sneuvelden in die tijd wel meer goede voornemens.

Rubicon gaat over de decadentie rond het begin van de jaartelling, over het eens zo grote en sterke rijk van de Romeinen dat naar de verdoemenis gaat. In dat ene hoofdstuk maakt Holland de vergelijking met nu. Onvermijdelijk. Eerst het Avondland naar de kloten, nu de westerse beschaving.

Nee, ik ben geen doemdenker. Het gaat nog wel even duren voordat we op de klippen lopen. Maar als je wilt, kun je overal de tekenen zien. En merkwaardig genoeg is in mijn hoofd vandaag de stap van Cas Spijkers en zijn gedateerde kalfszwezerik naar Tom Hollands Rubicon, naar de droeve Mauro, en de kennelijk zeer kneedbare gewetens van Ad Koppejan en Gerd Leers, een heel gemakkelijke. In zo’n tijd zitten we. We maken ons druk over onze goede keuken en sturen een jongen van achttien terug naar Angola omdat we bang zijn dat-ie, ja wat?


Cas Spijkers, God hebbe zijn maag.

Frank Poorthuis

[email protected]

@FrankPoorthuis

De redactie verwelkomt ingezonden brieven van maximaal 150 woorden, en behoudt zich het recht voor deze te redigeren. Vermeld altijd uw adres, ook wanneer u e-mailt.