Spring naar de content

VS geeft biljoen dollar uit aan nieuwe wapens

Wat als 11 september 2001 nooit was gebeurd. Geen aanslagen, geen doden, geen islamhaat, geen [[popup file=”2011-11/18_45_new-aerial-rendering-by-squared-design-lab.jpg” description=”gat” alt=” ” align=”inline” ]] midden in Manhattan, maar ook: geen biljoen dollar aan nieuwe wapens. Want zoveel gaf de Amerikaanse regering sinds de aanslagen op de Twin Towers uit aan F22-vliegtuigen, Abrams, Strykers, Predators en Reapers. Een biljoen. Oftewel 1.000.000.000.000 dollar. Een miljoen maal één miljoen dollar. Zoveel dus.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Een biljoen, dat klinkt niet als héél veel.
Waarschijnlijkt verwart u biljoen met het Amerikaanse billion, dat miljard (1.000.000.000) betekent. Het gaat dus om one trillion dollar, het duizendvoudige van een miljard dollar. De totale schuld van de Amerikaanse staat bedraagt het vijftienvoudige. Met een biljoen dollar kan bijna de gehele schuld aan China worden afbetaald. De Nederlandse staat zou met datzelfde bedrag twee keer haar staatsschuld kunnen aflossen. Europa zou in een keer van de eurocrisis af zijn.

Wat hebben de Amerikanen dan allemaal gekocht?
Volgens een nieuw rapport kocht het Amerikaanse leger sinds 11 september vierduizend [[popup file=”2011-11/stryker.jpg” description=”Strykers” alt=” ” align=”inline” ]], gevechtsvoertuigen die per stuk ongeveer 3,8 miljoen dollar kosten. Een ander populair speeltje is de zogenaamde [[popup file=”2011-11/mrap.jpg” description=”MRAP” alt=” ” align=”inline” ]], een antimijnvoertuig. Door de grote hoeveelheid bermbommen in Afghanistan heeft het leger sinds 2008 voor slordige 20 miljard dollar 15.000 van dit soort voertuigen aangeschaft. Niet dat de [[popup file=”2011-11/humvee.jpg” description=”Humvee” alt=” ” align=”inline” ]] daarmee uit de gratie is. Integendeel, sinds 2001 kocht de US Army nog 74.000 Humvees voor ruim 12 miljard dollar.

Nu er voor zo veel miljarden is gemoderniseerd, kan er in de toekomst zeker weer wat bezuinigd worden?
Nee, zeggen de hoogste officieren van het leger, de marine en de luchtmacht. Zij zien de biljoen dollar aan uitgaven die de Amerikaanse politiek het komende decennium wil korten als een doodsteek voor de Amerikaanse defensie. Vijftig procent van de moderniseringsprogramma’s zou in dat geval moeten worden gestopt. Defensie heeft de afgelopen tien jaar wel een recordbudget voor wapenaankopen gehad, de kosten van het aangeschafte materiaal lagen ook veel hoger. Een gevechtsvliegtuig is tegenwoordig acht keer zo duur als dertig jaar geleden. In 1980 lag het prijskaartje op 20 miljoen per straaljager, in 2010 was dat 160 miljoen. Het Amerikaanse leger kan, zo zegt de top van de defensie, met deze uitgaven slechts bijblijven in de globale wapenwedloop. Bezuinigingen zouden desastreuze gevolgen hebben op de strijdkracht van de Amerikanen.