Spring naar de content

Hoe gossip nieuws werd

Roddel is doorgedrongen tot in de poriën van onze nieuwsvoorziening. De scheidslijn tussen nieuws, gerucht en amusement is vervaagd, ook in de kwaliteitspers. Vanwaar die honger naar trivia?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Interessanter dan het antwoord was de vraag. “Eerst maar even het grote nieuws: Sylvie is weer zwanger. Hoe zeker bent u daarvan?” De vraag werd gesteld aan Evert Santegoeds, hoofdredacteur van het weekblad Privé. Santegoeds had het uit goede bron, zei hij, maar een telefoontje naar Sylvie had hij er niet aan gewaagd. Voor je het weet is Bild je te vlug af.
Het was de openingsvraag van een interview in Het Parool en hij opende vooral een informatiekloof. Wie is Sylvie? Wat moeten we over haar weten? Waarom gaat haar vermeende zwangerschap ons aan? De voornaam is geen detail, het is de essentie. De lezer wordt geacht met haar op je- en jij-basis te verkeren. Nadere introductie is overbodig. Het wie, wat, waar en waarom van de traditionele journalistiek staat haaks op die terloopse opening als van een afgeluisterde conversatie. Het is een schoolvoorbeeld van gossip of roddel, die geventileerde vermoedens over zaken uit iemands privéleven die niemand anders iets aangaan en toch worden doorverteld zonder de minste poging te doen de waarheid te achterhalen. Gossip is geen nieuws, het lijkt daar hooguit op.
Sylvie is Sylvie Meis, de vrouw van de voetballer Rafael van der Vaart, van wier wel en wee de roddelpers niet genoeg kan krijgen. De leek zou denken dat Van der Vaart de beroemdheid is en Meis het aanhangwagentje, maar zo werkt het niet in de wereld van de gossip. Alles is daar anders dan in de gewone pers.
Dit is de journalistiek van de voornamen en van de trivia. In dit universum is van alles maar één: één Sylvie, één Yolanthe, één Linda, en in het kielzog van hen een Raf, een Wesley en al die andere heren met wie de dames een relatie hebben, hebben gehad of zullen krijgen. De lezer wordt verondersteld geheel op de hoogte te zijn van wie met wie is, wat er is gebeurd, wat er staat te gebeuren en wat de valkuilen op hun levenspad zijn. Hij wordt wekelijks of dagelijks bijgepraat, maar nooit geïnformeerd. De basiskennis wordt bekend verondersteld. Tot op zekere hoogte is dat begrijpelijk; voor de vaste lezers van de ‘bladen’ (Privé, Story, Weekend en Party) is het gesneden koek, maar die geïmpliceerde kennis doet wat wonderlijk aan in de kolommen van een serieus dagblad.

Lees het hele artikel in de HP/De Tijd van deze week.

Onderwerpen