Spring naar de content

Het gaat wel/niet goed met de Nederlandse economie

VVD-senator Frank de Grave, die van die klassieke Kopspijkersimitatie, riep gisteren tijdens de bespreking van de Miljoenennota in de Eerste Kamer uit: “Het gaat beter dan ooit met Nederland!” Een boude uitspraak van de VVD-coryfee, vooral nu de regering vele miljarden moet bezuinigen om de staatsschuld terug te dringen en de Europese Unie grote moeite heeft de financiën op orde te krijgen. De werkloosheid stijgt, de consumptie daalt. Crisis dus, of toch niet?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

De weinig rooskleurige cijfers over de werkloosheid en de nationale consumptie zijn afkomstig van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat berekeningen doet voor alle indicatoren van de economie. Tegelijk met deze negatieve cijfers berekende het statistiekbureau echter dat de prijs voor koopwoningen minder snel daalt, de consument optimistischer is over de eigen financiën en het aantal bedrijfsinvesteringen is gegroeid.

Als we op basis van cijfers van het CBS een oordeel over de economie van Nederland moeten vellen, dan is het hooguit dat de economie zelf geen benul heeft of hij zich in een crisis bevindt of niet.

Niet alleen het CBS komt met tegenstrijdige berichten. Hieronder een greep uit de overige berekeningen die de burgers een beeld moeten geven over of het wel/niet goed gaat met de Nederlandse economie.

– We gaan net zo vaak als voorheen op vakantie, zowel in eigen land als daarbuiten.
– Onze bedrijven gaan net zo vaak failliet als in 2009 en 2010.
– Onze kinderen worden, naar het schijnt met het oog op de crisis, spaarzamer en zetten meer geld opzij voor later.
– We kochten meer nieuwe auto’s dan vorig jaar.
– Onze ouderen doen steeds vaker een beroep op een bijstandsuitkering.
– Het verschil tussen de goederen die we exporteren en de producten die we importeren neemt af: de groei van onze export vertraagt.