Spring naar de content

Een zaak met een luchtje

Ook in de provincie wordt keiharde politiek bedreven. Zoals in de Hof van Twente, waar een rel woedt om een dubieuze deal die de gemeente bijna een half miljoen euro heeft gekost. Toenmalig burgemeester Ank Bijleveld stond erbij en keek ernaar. ‘Een fout is een cadeautje. Daar kun je van leren.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Karen Geurtsen

De zon staat verblindend laag als we na anderhalf uur snelweg het oude Overijsselse vestingstadje Delden binnenzoeven. Het vroege radiojournaal meldt de dood van Moammar Kadhafi, de laatste stand van de financiële crisis en het droeve lot van een Chinese peuter die tot twee keer door een bus wordt overreden zonder dat er iemand ingrijpt. Bij al dat grote wereldleed lijkt onze reportage in het boerenland wat in het niet te vallen. Maar raadt een oude Chinese wijsheid niet aan juíst aandacht te besteden aan grote vraagstukken als ze nog klein zijn? We parkeren de auto (gratis!) op een grindplaatsje in het centrum van Delden en stappen om vijf voor tien de rustieke brasserie van dorpshotel De Zwaan binnen Het blonde kamermeisje dat in de hal bezig is, begroet ons verbaasd doch hartelijk, en over de krakende vloer lopen we naar een rond houten tafeltje bij het raam. We wachten vol verwachting op onze informant. Want er schijnt iets aan de hand te zijn in het mooie Twentse groen.
Monter stapt oud-gemeenteraadslid Rudolf Beens – paars wollen vest, verzorgde grijze coupe – met twee grote klappers onder zijn arm het hotel binnen. De gepensioneerde inspecteur der Rijksbelastingen, zoals hij zichzelf noemt, staat bekend als luis in de pels van de gemeentepolitiek in de Hof van Twente, een agglomeratie van de dorpen Delden, Goor, Diepenheim, Markelo en nog wat gehuchten. Afgelopen jaren bemoeide hij zich onder meer met de gedwongen uitplaatsing
van woonwagenbewoners, de inkomsten van een bijstandsmoeder die de gemeente wilde verlagen, en een kwestie rond de officiële bestemming van een vakantiehuis dat al vijftig jaar permanent werd bewoond.
“Van die mensen die met een schoenendoos vol rotzooi bij je komen. Je kent dat wel,” legt Beens uit. “Maar als je alles goed naast elkaar legt, blijkt hun verhaal wél te kloppen.” Want hoe ongeloofwaardig op het eerste gezicht ook, bij veel zaken had Beens uiteindelijk succes.
In zijn enthousiasme is hij weleens te ver gegaan, geeft hij toe. Zo deed de gemeente twee jaar geleden aangifte van laster omdat Beens haar van ‘Gestapopraktijken’ had beticht, lezen we op de gemeentewebsite. Maar het OM heeft de zaak geseponeerd, aldus de bevlogen oud-belastingman.

Lees het hele artikel in de HP/De Tijd van deze week.

Onderwerpen