Spring naar de content

De Beroepskeuzebeurs

Economie gaat over kortetermijnresultaten, maar ook over investeren in de toekomst. Vooral middelbare-scholieren zouden dat moeten beseffen. Voor die eerste stap naar een goede carrière zijn er de opleidingsbeurzen. Bovendien: welk toekomstig beroep is het meest crisisbestendig?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Gallyon Ide is havo-scholiere en twijfelt: “Ik heb nog anderhalf jaar om te beslissen, toch?” Daphne Michies ging zelfs met dochter Shelley (“tot vandaag heb ik eigenlijk niet over de toekomst nagedacht”) mee naar de beurs. Beiden willen vooral iets gaan doen wat ze leuk vinden.

Ze lopen door de ongezellige beurshal langs een bonte verzameling stands: modescholen, techniekopleidingen, hogescholen en de politieacademie doen hun uiterste best hun toekomstige studenten te werven. Er zijn hapjes, lasdemonstraties en meisjes in zusterkostuum en stewardessenpakjes.

“Een toekomst met toekomst” is de leus van IVA Driebergen, de particuliere businessschool voor de autobranche. Voorlichter Frank Kleyberg, strak in pak gehesen, spreekt over de aansluiting met het bedrijfsleven, vacaturebanken en investeringsrendementen. Kortom: “Onze businessschool is absoluut crisisbestendig.” Maar daar moet dan wel het jaarlijkse schoolgeld van 8500 euro voor worden neergeteld.

We lopen door naar de creatieve hoek, diezelfde hoek waar door de crisis tegenwoordig de hardste klappen vallen. Dat geeft ook Frans Ockeloen, directeur van het Instituut voor Audio- en Belichtingstechniek (IAB), toe. Zijn opleiding kende dit jaar een magere toestroom van studenten. Toch heeft hij de vaste overtuiging dat het wel weer aantrekt. “Entertainment blijft belangrijk. Kijk maar naar de crisis van de jaren dertig. Toen zaten de theaters bomvol.”

Ockeloen vindt dat voor echt vakmanschap altijd werkgelegenheid is. Zijn studenten komen door zijn contacten in het veld ook bijna altijd goed terecht. “Soms moet je de jongens een zetje geven. Er was bijvoorbeeld een getalenteerde oud-student die zijn tijd verdeed bij de McDonald’s. Voor hem heb ik wat belletjes gepleegd en nu heeft hij het licht bij de musical Zorro gedaan.” Maar of dat iets is om vrolijk van te worden…


Scholieren die echt baanzekerheid willen hebben, kunnen het beste iets technisch gaan doen. Jan Rozema, manager bij een beursgenoteerd leerbedrijf dat auto-onderdelen levert, legt uit dat de sector schreeuwt om nieuw bloed. “We vissen met meerdere bedrijven allemaal in hetzelfde kleine vijvertje. Misschien wordt het effect door de crisis wat vertraagd, maar we hebben echt een structureel tekort aan vakkrachten.” Kortom: pak op dat lasapparaat, die cirkelzaag en schroevendraaier! Rozema: “Een diploma op een technische MBO en een goede werkinstelling, en dan ligt de wereld aan je voeten.”

Gallyon en Shelley zien het lassen niet zo zitten. Ze willen liever iets met gezondheid of toerisme doen. En dan maar duimen dat het goed komt. MP

Onderwerpen