Spring naar de content

Geert Wilders had Politicus van het Jaar moeten worden, maar ja, Wilders haat journalisten en zij hem

Kim Jong-il is dood, maar Mark Rutte is springlevend. Sorry, meneer Rutte, maar die gedachte dringt zich toch even op nu de parlementaire pers u voor de tweede achtereenvolgende maal heeft verkozen tot Politicus van het Jaar. Wat is dat voor hoofs gedoe? Gedraagt de onafhankelijke, objectieve parlementaire journalistiek zich voortaan als applausmachine voor de eerste minister die, het moet gezegd, erg vlotjes omgaat met het journaille? Een aai over de bol hier, een complimentje daar, en je ziet ze stralen, die persjongens en -meisjes in Den Haag. Dat doet Rutte handig, die JFK-achtige bejegening.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frans van Deijl

Of kon de journalistiek niet anders dan Rutte opnieuw te verkiezen, omdat er geen alternatieven zijn? Roemer eindigde als tweede en werd door HP/De Tijd onlangs uitgeroepen tot Nederlander van het Jaar. Ongetwijfeld gelden voor de Politicus-verkiezing iets andere normen, bijvoorbeeld dat Roemer ten opzichte van Rutte tekortschiet omdat de SP-voorman natuurlijk gemakkelijk praten heeft als oppositieleider, als politicus die geen echte verantwoordelijkheid hoeft te nemen.

Wie hadden ervoor in aanmerking kunnen komen? Over de onzichtbaarheid en onkunde van Job Cohen hoeven we het niet meer te hebben. Jolande Sap, idem. Pechtold viel niet bijzonder op, maar werkt gestaag door aan de wederopstanding van D66. Wilders dan maar weer, want het is de PVV-leider geweest die ‘het debat’ aanvoert en stuurt in de Tweede Kamer, het is Wilders die in de peilingen constant blijft scoren. En het is het afgelopen jaar zeer duidelijk geworden dat Wilders zichzelf met zijn gedoogconstructie een riante positie heeft verworven waarin hij naar believen kan schieten vanuit de heup zonder dat hij zelf wordt geraakt.

Wilders had het dus moeten worden, maar ja, Wilders haat journalisten en zij hem.

Misschien had Wilders ex aequo met Kees van der Staaij op nummer 1 moeten eindigen, want de SGP-voorman heeft zijn partij een betekenisvolle verbintenis met dit minderheidskabinet laten aangaan die zich qua SGP-standpunten al enkele malen vorstelijk heeft laten uitbetalen. Nadeel van Kees van der Staaij is dat de man niet erg ‘sexy’ is en overigens van zijn eventuele uitverkiezing ook pas vandaag kennis zou hebben genomen omdat hij gisteren genoot van zijn zondagsrust.

Het allersterkst was het geweest als de voltallige parlementaire pers van Nederland dit jaar geen Politicus had uitgeroepen, omdat niemand er echt uit is gesprongen. Reken erop dat dat nieuws tot in Noord-Korea zou zijn aangekomen.

Onderwerpen