Spring naar de content

Nieuw Paars: De Bende van Zes lijkt vooral gedreven door rancune

Gedonder in de hoofdstad: prominente (oud-)leden van D66, PvdA en GroenLinks lijken zich te keren tegen hun eigen partijen. Ze willen met een progressief-liberale partij in 2014 meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam. En misschien ook wel landelijk gaan. Wie de namenlijst bekijkt kan concluderen dat het merendeel van De Bende wordt gedreven door rancune.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bas Paternotte

Sinds april vinden er bijeenkomsten in De Waag die inmiddels de Waagschaal-gesprekken worden genoemd. Initiatiefnemer is Brechtje Paardekooper. Paardekooper was eerder vice-voorzitter van GroenLinks en deed een tevergeefse poging in de Eerste Kamer te komen. Het idee voor de nieuwe partij is een afgeleide van die gesprekken, Paardekooper zelf is geen voorstander. Ook duikt de naam van Marcel Duyvestijn op, ook wel bekend als ‘Liefdevollid’. De PvdA’er is fel gekant tegen het leiderschap van Job Cohen. “Cohen weerspiegelt de onzekerheid van de warrige, dwarrelende de koers van de partij,” zei de columnist al eerder. Hij hoopt dat de partijleiding Cohen ‘uit zijn lijden zal verlossen‘. Ook filmmaker Eddy Terstall heeft zich bij het beraad aangesloten. Lid van de PvdA maar naar eigen zeggen VVD-stemmer Terstall heeft al langer kritiek op de koers van de sociaal-democraten. Teun Gautier stapte vorig jaar op als Amsterdams D66-voorzitter na een tegenvallend onderhandelingsresultaat van D66 tijdens de formatie in de hoofdstad. GroenLinkser Maarten van der Meer verliet zijn Amsterdamse fractie in 2009 na een ruzie.

Vreemde eenden in de bijt zijn het jonge D66-raadslid Thijs Kleinpaste en Arjen de Wolff, eveneens D66 maar vooral als adviseur bij de partij betrokken. Vreemde eenden omdat de nieuwe beweging erg lijkt op D66. Althans, voor wie afgaat op wat Terstall daarover twittert: “Een nieuwe politieke beweging zou nuchter gematigd seculier moeten zijn en de moderniteit en onderwijs als kernpunten moeten hebben.” Voorwaar, dat klinkt als D66. Of zoals een anonieme politieke zegsman in de Stopera meldt: “Het zingt hier in de raad van 020 rond: die nieuwe Paarse partij is een directe aanval op D66.”   

Een landelijke stap wordt niet uitgesloten. Gautier en Duyvestijn zijn voor. De laatste: ‘We gaan knallen.’ Volgens Gautier is de oprichtingsvergadering nabij. Een voorman is er nog niet. Gautier, in Het Parool.: “De vraag is ook of je één leider moet hebben. Daar geloof ik niet zo in.” 

De betrokkenen proberen het verhaal in het Parool inmiddels te downplayen. Wat Kleinpaste betreft komt er geen nieuwe partij. “Voor de duidelijkheid: wat mij betreft komt er geen nieuwe partij. Met elkaar praten over uitdagingen van Nederland: altijd voor te porren,” meldde hij eerder vandaag op Twitter. Duyvestijn stelt ‘verkeerd gekwoot’ te zijn door Het Parool, het zou gaan om een ‘beweging’. “Voor de goede orde, vrinden. Er is een ‘praatclub’ in oprichting. En ik blijf voorlopig gewoon lid van mijn eigen kudt-partij, de PvdA,” aldus de driftig twitterende Duyvestijn.

Onderwerpen