Spring naar de content

Portretten voor een betere wereld

Eerder deze maand maakte de internationale stichting Technology Entertainment Design (TED) bekend dat de jaarlijkse prijs van honderdduizend dollar uitgereikt zou worden aan projecten die bijdragen aan stadsvernieuwing. Onder de gezamelijke noemer moeten de projecten van The City 2.0 ervoor zorgen dat de tien miljard burgers die de wereld in de toekomst zullen bevolken op een duurzame, vreedzame manier kunnen samenleven. Een deel van het geld gaat naar de Franse straatkunstenaar JR, die stadsbewoners oproept zwart-wit portretten op te hangen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Het project Inside Out is begonnen als kunstproject in de buitenwijken van Parijs. Na rellen tussen verschillende bevolkingsgroepen besloot de kunstenaar inwoners te portretteren en de posters (illegaal) op te hangen op gevels van oude, vervallen gebouwen. Dit project kreeg een vervolg in Jeruzalem, waar onder de projectnaam Face2Face portretten van Joden en Palestijnen naast elkaar geplakt werden. Fotokunst als bruggenbouwer.

JR heeft intussen fotocollages uit alle delen van de wereld gemaakt en in het wild opgeplakt. Zo toverde hij de favela’s in Rio de Janeiro om tot fotocollage. Later maakte de Fransman ook uit het oorlogsgebied in Zuid-Soedan en sloppenwijken in India. Ook hiervan werden posters illegaal opgeplakt in diverse steden.

De oproep aan wereldburgers om zelfportretten op te sturen is al door veertigduizend mensen beantwoord. Ook in Nederland hebben al honderd burgers hun portret geupload naar Inside Out. Zij krijgen een uitvergrote posters thuisgestuurd die ze vervolgens op gebouwen, muurtjes en ramen plakken. Alle foto’s zijn bovendien te bewonderen op de website van Inside Out. Er zijn ook andere manieren om het project te steunen. Heb je bijvoorbeeld een lege muur, dan kun je die doneren aan Inside Out  zodat hij wordt beplakt met posters.

Hieronder een documentaire over het project: