Spring naar de content

Pechtold (D66) wil nieuw onderzoek naar prins Bernhard

MET UPDATE – De eeuwige rust is de Prins der Nederlanden voorlopig nog niet gegeven. D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold wil een nieuw onderzoek naar de verwikkelingen van prins Bernhard met vliegtuigbouwer Lockheed. En terecht: het lijkt erop dat de regering én het Koninklijk Huis proberen documenten achter te houden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Roelof Bouwman

Vorige maand presenteerde onderzoeker Gerard Aalders zijn nieuwe boek over de Lockheed-affaire: Het Lockheed-schandaal. Wapenindustrie, smeergeld & corruptie. Hij kwam er achter dat niet het gehele rapport van de commissie Donner openbaar is gemaakt. Zo blijft het verslag van het gesprek dat de commissie had met Fred Meuser – betrokken bij het ándere vliegtuigschandaal van Bernhard, Northrop – tot 2050 achter slot en grendel.

Pechtold wil nu van premier Mark Rutte weten of er nog meer documenten achter slot en grendel liggen waar het bestaan van onbekend is. Daarmee komt ook het Koninklijk Huis-archief in beeld. Rutte’s voorganger Jan Peter Balkenende (CDA) heeft dat altijd gezien als een privé-archief van de Oranjes en zag daarom niet de noodzaak stukken daaruit voor onderzoekers openbaar te maken. Volgens Balkenende lag die beslissing bij de koninklijke familie. Zo heeft historicus Cees Fasseur wél toegang gehad tot het archief met instemming van koningin Beatrix, andere onderzoekers werd dat (voor)recht ontzegd. Pechtold wil nu weten of Rutte ook vindt dat het archief een privé-archief is.

Pechtold wil vooral weten of de stelling van Aalders klopt dat de commissie Donner prins Bernhard uit de wind heeft gehouden door een verkeerde voorstelling van zaken te geven. Een mogelijke strafrechtelijke zaak tegen Bernhard op basis van eventuele vernietigende conclusies van de commissie had onvermijdelijk geleid tot een constitutionele crisis: koningin Juliana zou zijn afgetreden.

De D66-leider [[download file=”2011-12/pechtold.pdf” icon=”” text=”wil nu van Rutte weten” title=”” ]] (PDF) of hij bereid is tot het instellen van een kleine onderzoekscommissie van historici die opnieuw onderzoek doet naar de rol van prins Bernhard in de Lockheed-affaire. “In het belang van de openbaarheid en een juiste historische weergave van de gang van zaken omtrent deze affaire,” aldus Pechtold.

Het boek van Gerard Aalders koopt u uiteraard bij AKO.

UPDATE, zaterdag 24 december – Gerard Aalders laat desgevraagd weten ‘graag’ in zo’n onderzoekscommissie zitting te nemen. “Het ligt voor de hand dat er ook een jurist, een luchtvaartdeskundige en een politicoloog lid worden. Toch zou ik er heel erg van staan te kijken als zo’n commissie er daadwerkelijk komt. Waarschijnlijk gaat Rutte zich, ook bij het beantwoorden van de vragen over de archiefstukken, beroepen op het belang van de nationale veiligheid of op de eenheid van de kroon. Want dat zijn dan altijd de officiële argumenten om er het zwijgen toe te doen en alles toe te dekken. Het échte argument is de populariteit van de Oranjes en de omstandigheid dat nog nooit een premier die populariteit heeft durven te trotseren.”