Spring naar de content

Rapper Typhoon in jury Big Brother Awards

Een opvallende naam in de jury van de Big Brother Awards 2011. Rapper Typhoon, de winaar van de Grote Prijs 2004 en in 2009 op tour met de jazzformatie New Cool Collective, zal moeten oordelen welke personen of organisaties het afgelopen jaar te veel een loopje namen met de privacy van de Nederlandse burgers. “Heel tof en een enorme eer,” vindt Typhoon. “Want je moet weten dat er heel veel kan misgaan op het gebied van gegevensbescherming. Wij zijn straks de lul, niet de overheid. Burgers krijgen dan hooguit een sorry.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Vraag Glenn de Randamie (artiestennaam Typhoon) naar het belang van privacybescherming, en je krijgt een heuse spraakwaterval. En dat terwijl hij zichzelf geen expert op dat gebied noemt. “Ik pik dingen op, praat met mensen en bestudeer rapporten. Ik ben geen deskundige, daarom vind ik het ook zo tof dat Bits of Freedom (de stichting die de Big Brother Awards uitreikt, red.) mij heeft gevraagd. Het telefoontje van de directeur was voor mij net zo’n verrassing als voor jullie,” zegt de rapper lachend.

Wat drijft je om zo betrokken te zijn met privacybescherming?
“Als ik er met vrienden over praatte, kreeg ik altijd zo’n onderbuikgevoel van: dit klopt gewoon niet. Je merkt dat privacy overal geschonden wordt en dat je onrecht wordt aangedaan. Iedereen weet dat wel, maar tot voor kort kwam niemand echt bij elkaar om erover te discussiëren. Tegen privacyschending moeten we samen strijden.

Welk gevaar dreigt er eigenlijk?
“Het is ongelofelijk hoeveel data van burgers verzameld wordt. Op het moment dat die gekoppeld worden komt onze veiligheid gewoon in gedrang.”

Kan je een voorbeeld noemen waarbij dat het geval is?
“Neem bijvoorbeeld de Slimme Energie Meter. Die zou per minuut het energiegebruik van burgers vastleggen. Bedrijven konden zo makkelijk profielen maken van burgers: zijn ze nachtmensen, dagmensen, gebruiken ze veel, of juist weinig. Die meter was dus al aangenomen door de Tweede Kamer, maar na veel druk heeft de Eerste Kamer besloten het wetsvoorstel tegen te houden. Daaruit blijkt dus dat de macht niet alleen bij de politiek ligt, maar bij ons allemaal.”

Hoe draag jij je politieke standpunten over privacy uit?
“Tijdens optredens heb ik het er wel eens over, en in mijn nummer Kijk Liefdedie ik maakte met de New Cool Collective en binnenkort ga opnemen voor mijn nieuwe album, komt het ook aan bod. Het nummer gaat over hoe wij in onze rechten worden geschonden en dat we vanuit liefde moeten handelen om ons gelijk te krijgen.”

Wie zou jij zelf willen nomineren voor de Big Brother Award?
“Mijn stem zou denk ik gaan naar de ministeries van Binnenlandse Zaken en Justitie. Hoe die omgaan met privacy is onvoorstelbaar. Zij kijken te veel naar de technische mogelijkheden, maar niet naar wat wenselijk is. Nationale veiligheid gaat boven privacy. Kijk maar naar die nieuwe paspoorten. Minister Donner wilde de vingerafdrukken van iedereen opslaan in een centrale database. Die zouden vervolgens gebruikt kunnen worden voor justitiële doeleinden. Opsporingen dus. Daarmee is duidelijk geworden dat de overheid ons burgers wantrouwt. Wij zijn potentiële verdachten geworden, noem je dat nog democratie?”

In februari wordt de winnaar bekendgemaakt, wat ga jij tot die tijd doen?
“Ik zal in ieder geval nog hard moeten studeren zodat ik alles snap waar de deskundigen over praten. Verder zal ik met veel mensen praten. Ik heb al met de directeur van het AIVD gesproken, en die van Europol. Ook ben ik bijvoorbeeld al twee keer naar het Binnenhof gegaan om politici bezig te zien. Sfeer proeven, kijken wat ze wel, én niet, zeggen.

Voor een rapper ben je wel heel serieus en politiek actief.
“Ik ben nu de stem van de jongvolwassenen. Ik vind dat er over dit soort onderwerpen meer discussie moet komen en ik kan er nog uren over doorpraten. Ik hoop dus dat door de Big Brother Awards veel aandacht komt voor privacy. Ik wil dat als ik straks 60 ben niet terugkijken met het gevoel dat ik er alleen maar over heb gepraat en niks aan heb gedaan.”