Spring naar de content

Partijbestuur PvdA sluit deelname aan gedoogconstructie uit

Job Cohen in de problemen. Het partijbestuur van de PvdA wil niet dat de partij in een gedoogconstructie stapt wanneer de PVV het gedoogakkoord opzegt. De PvdA verbrandt de schepen achter zich voordat ze überhaupt is uitgevaren.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Zulks valt te lezen in motie 13 (oh ironie) die op zondag 22 januari op het PvdA-congres in Den Bosch in stemming wordt gebracht. De motie – die is ingediend door PvdA-jeugdclub de Jonge Socialisten – wordt opmerkelijk genoeg gesteund door het partijbestuur. In kapitalen zelfs, het preadvies luidt: OVERNEMEN. Lees verder onder de motie.

Dat betekent dat Cohen niet kan onderhandelen om eventueel met VVD en anderen in een regering te stappen of te gedogen, mocht Geert Wilders daadwerkelijk het gedoogakkoord opzeggen. Een scenario dat wel degelijk denkbaar is. Cohen zit dus in een lastig parket nog vóór het hele congres begonnen is. Nieuwe verkiezingen betekenen voor de PvdA voornamelijk dat de mogelijkheid om regeringsverantwoordelijkheid te dragen steeds kleiner wordt. In de peilingen staan de sociaal-democraten op respectievelijk zeven zetels (Politieke Barometer) en dertien zetels (Maurice de Hond) verlies. Terwijl de PvdA veel zou kunnen bereiken wanneer de PVV wegvalt zónder verkiezingen. Formeel is het nog steeds de tweede partij van het land met 30 Kamerzetels.

Op zich hoeft Cohen zich niets van de motie aan te trekken. De Kamerfractie opereert zonder last of ruggespraak en congressen kopen geen straaljagers. Maar het gaat een pijnlijke discussie worden op het congres en het ligt in de rede dat deze of gene commentator zal schrijven over een schisma binnen de PvdA. Belangrijker: wederom doemt de vraag op in hoeverre Job Cohen de regie voert over zijn partij. Enige voordeel in dezen is dat de motie is ingediend door een volstrekt onbelangrijke jongerenclub; een machtswoord van Cohen is duizend keer meer waard. Een ‘de motie is verworpen’ wordt in dat geval gevolgd door een onvervalst stormachtig Noord-Koreaans aandoend applaus. Maar toch, het partijbestuur wil nieuwe verkiezingen ongeacht de politieke situatie. De nieuwe wind die Hans Spekman heet?