Spring naar de content

Ik wil weten welke ziektes ik later krijg

Ik herinner me nog uit mijn tijd als verpleegkundige dat jonge vrouwen de ziekenafdeling opkwamen om hun borsten te laten amputeren. De reden: uit erfelijkheidsonderzoek was gebleken dat ze het gen droegen waardoor ze een zeer verhoogde kans liepen om later borstkanker te krijgen. Door de borstamputatie waren ze dat voor. Een zeer moeilijke keuze, maar wel eentje die hun leven heeft verlengd.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Ivo van Woerden

Zou je alle ziektes die er voor je in het verschiet liggen, moeten willen weten? Het antwoord is wat mij betreft een volmondig ‘Ja’. Daarom vind ik preventieve scans een uitkomst en denk ik dat het tijd word dat ze in Nederland makkelijker voorhanden zouden moeten zijn. Nu is vooral Duitsland een scan-trekpleister

Vandaag maakt het UMC Radboud in Nijmegen bekend (gelukkig dicht bij huis) dat het een van de eerste ziekenhuizen ter wereld is waar een speciale gen-scan kan worden uitgevoerd om de oorzaken van een aandoening op te kunnen sporen. Een prachtige ontwikkeling.

“Stel dat ouders een gehandicapt kind hebben en ze willen graag een tweede kind,” zegt geneticus Joris Veltman in de Volkskrant. “Als de oorzaak van die handicap bekend is, kunnen we tijdens de zwangerschap genetisch onderzoek aanbieden.” Daarop zouden de ouders dus een weloverwogener keuze kunnen maken als het wederom om een gehandicapt kind gaat.

Je zou natuurlijk tegen kunnen werpen dat dit het opstapje is naar de ultieme maakbaarheid van de mens: door middel van dna-manipulatie de perfecte, intelligentste en mooiste mens op de wereld zetten en het niet meer voor minder willen doen. 

Dat is vaak het schrikbeeld. Maar wat mij betreft is dat iets wat we in meer of mindere mate stiekem allemaal wel willen. We koesteren toch dromen voor onszelf en onze kroost (gezond zijn, mee kunnen komen op school en in de samenleving, talenten gebruiken en hopelijk een gelukkig en lang leven hebben)? Hoe fijn zou het zijn als je op voorhand weet wat de prognoses zijn om die dromen uit te laten komen? Precies. We leven niet meer in de middeleeuwen, toen vrouwen stierven in het kraambed omdat er nog geen ruggenprik en medische hulp beschikbaar was en toen antibiotica nog niet was uitgevonden. We leven inmiddels in 2012, waarin de medische wetenschap er alles aan doet om ons zo lang mogelijk gezond te laten zijn. 

Onderwerpen