Spring naar de content

Het Sportjaar 2012

Burgemeester Van der Laan zegt dat er een huldiging én een rondvaart komen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

7 januari: Op het EK Bobsleeën durft Edwin van Calker dit keer in principe wel naar beneden, maar niet die hele trap naar het startplatform op. Weg medaillekansen.

7 januari: Het EK schaatsen wordt gewonnen door een Nederlander. Tweede wordt een Nederlander, derde – op ‘t nippertje – een Nederlander. Bij de vrouwen wint een Duitse, vóór vier Nederlandsen.

15 januari: Johan Cruijff komt niet naar een ingelaste ledenraadsvergadering. Hij woont een judotoernooi van zijn overbuurjongen bij.

25 januari: Nieuw dieptepunt bij de Africa Cup. De poulewedstrijd tussen Gabon en Guinee eindigt na een kaartenregen met zeven veldspelers. Ook twee grensrechters worden wegens ruw vlaggen heengezonden.

2 maart: Tijdens het WK Driebanden voor landenteams wordt en passant het wereldrecord Bewonderend Roezemoezen verbroken.

14 maart: Voetballer Mario Balotelli van Manchester City komt met oplossing voor de eurocrisis.

1 april: Tijdens de Ronde van Vlaanderen wisselt Fabian Cancellara veertien keer van fiets. Ook moet hij drie keer tanken. Opnieuw steken geruchten over een motortje in zijn frame de kop op.

23 mei: In de Allianz Arena in München wint Barcelona voor de derde maal op rij de Champions League. In de finale wordt Real Madrid met 7-2 van het veld geveegd. Lionel Messi moet na deze wedstrijd op zoek naar een nieuwe uitdaging en gaat basketballen bij de Indiana Pacers.

9 juni: Na de 1-0-zege op Denemarken op het EK laat de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan weten dat er hoe dan ook een huldiging én een rondvaart komen.


10 juni: De finale van het toernooi van Roland Garros gaat verrassend genoeg tussen Roger Federer en Rafael Nadal. De 187ste ontmoeting tussen de twee eindigt dit keer in een remise.

13 juni: Mark van Bommel verklaart na de verloren poulewedstrijd tegen Duitsland (0-5) dat hij ‘niet meteen wil zeggen dat we beter waren’.

17 juni: Het gelijkspel tegen Portugal (2-2) betekent een voortijdige uitschakeling voor het Nederlands Elftal in Polen en Oekraïne. De Telegraaf wijst Steven ten Have aan als schuldige.

30 juni: De Rabobank-ploeg komt met al zijn toptalenten aan de start van de Tour de France. Gedesillusioneerd besluiten de gebroeders Schleck, Alberto Contador, Bradley Wiggins en Ivan Basso zich op het laatste moment af te melden. Steven Kruijswijk rijdt vanaf de vierde etappe in de gele trui en staat deze twee dagen voor Parijs af aan Robert Gesink. Burgemeester Alberse van Varsseveld zegt een tocht op een platte kar te overwegen, mits de renner daar niet van af kan vallen.

27 juli: De Olympische Spelen in Londen gaan ‘gewoon’ van start. Ondanks van alles en nog wat.

29 juli: Prins Willem-Alexander woont alle wedstrijden én alle trainingen van de dameshockeyploeg bij. “Supervet, maar ook wel een beetje gek,” aldus aanvoerster Maartje Paumen.

12 augustus: Na een kleine drie weken van totale sportverdwazing trekken de kruitdampen op. Nederland heeft zich kranig geweerd in het zwembad, op het kunstgras en in de manege. China wint 104 gouden medailles.

6 september: Op de Paralympische Spelen wint Esther Vergeer haar 4378ste rolstoeltenniswedstrijd op rij. Na afloop noemt ze haar winst in de finale (6-0, 6-1) ‘nog niet zo eenvoudig als het misschien lijkt’.


23 september: Na Milaan-San Remo, de Ronde van Vlaanderen, Luik-Bastenaken-Luik, vijf Touretappes en een twintigtal andere wedstrijden is Philippe Gilbert ook op het WK Wielrennen veruit de beste. Omdat hij halverwege de wedstrijd alle andere coureurs al een ronde gedubbeld heeft, wordt de rest uit koers genomen en rijdt Gilbert een middag lang alleen door het Limburgse Heuvelland.

3 oktober: Mart Smeets ontvangt de Constantijn Huygensprijs voor zijn hele literaire oeuvre. Vooral zijn als poëzie uitgebrachte schaatscommentaren krijgen van de jury alle lof.

17 oktober: Sven Kramer spreekt voor het eerst over een ‘pre-Olympisch schaatsseizoen’.