Spring naar de content

Schokkend dat Rutte de ontstaansgeschiedenis van Europa ondergeschikt maakt aan plat materialisme

Schokkende opmerking gisteren in Buitenhof van premier Rutte: “Het voorkomen van oorlog is niet meer genoeg als drijvende kracht achter Europa. Het gaat nu om heel veel geld verdienen. Europa gaat in de eerste plaats over welvaart en groei.” Het is schokkend, omdat Rutte hiermee de ontstaansgeschiedenis van het verenigd Europa ondergeschikt maakt aan plat materialisme. En dat noemt zich historicus.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frans van Deijl

Zijn al die miljoenen soldaten die in tal van onderlinge oorlogen in Europa zijn gesneuveld, nu al vergeten, meneer Rutte? Altijd, en steeds weer, moeten wij vertellen wat de geschiedenis was van dit continent, welke oorlogen er woedden en wat de redenen waren. Altijd, en aan elke nieuwe generatie, moeten wij uitleggen dat dankzij de Europese samenwerking de vrede al meer dan zestig jaar duurt. Opdat wij niet vergeten, heet het dan monumentaal, maar opdat wij vooral weten wat ons verleden is omdat we van daaruit ook beter ons heden snappen en onze toekomst.

Schokkend en onbegrijpelijk. Onze premier geeft een ochtend in de week les op een vmbo in Den Haag. Dat is prijzenswaardig, maar hopelijk bedient hij zich voor de klas van beter doordacht lesmateriaal.

<object data=’data:application/x-silverlight-2,’ type=’application/x-silverlight-2′ width=’470′ height=’265′><param name=’source’ value=’http://embed.player.omroep.nl/sle/ugslplayer.xap’/><param name=’enablehtmlaccess’ value=’true’/><param name=’initParams’ value=’version=sl.1.9.9,episodeID=13675848,playlistEnabled=no,playMode=pause,volume=100,seekTime=00:25:48,subtitlesEnabled=false’ /><embed source=’http://embed.player.omroep.nl/sle/ugslplayer.xap’ type=’application/x-silverlight-2′ enablehtmlaccess=’true’ width=’470′ height=’265′ seekTime=’00:25:48′ initParams=’version=sl.1.9.9,episodeID=13675848,playlistEnabled=no,playMode=pause,volume=100,seekTime=00:25:48,subtitlesEnabled=false’><a href=’http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkID=124807′ style=’text-decoration: none;’><img src=’http://embed.player.omroep.nl/sle/downloadsilverlight.jpg’ alt=’Get Microsoft Silverlight’ style=’border-style: none’/></a> <br /> <a href=’http://player.omroep.nl/?aflID=13675848′>Bekijk de video in andere formaten.</a> </embed> </object>