Spring naar de content

Hoezo een nieuwe top? De Benelux is een gepasseerd station

De Benelux krijgt een eigen top, zo meldt het FD vandaag. De Benelux? Bestaat die nog dan? Já dus. Met een parlement, een gerechtshof en nieuw verdrag lijkt het trio zelfs springlevend. Maar eigenlijk is het een gepasseerd station.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Karen Geurtsen

Het is 1944. De drie gevluchte regeringen van Belgie, Nederland en Luxemburg willen samenwerken om onderling vrij goederen te kunnen vervoeren. En ze willen een uniform tarief voor de handel met externe landen. Voilà: het begin van de Benelux.

Toen vast reuze handig, maar nu, met de euro, toch écht niet meer nodig?

Veranderde er in 1960 dan wat, toen de Benelux uitvoering gaf aan een eigen verdrag? Er kwamen drie hoofddoelstellingen: 1. vrij verkeer van personen, kapitaal, goederen en diensten, 2. coördinatie van economische, financieel en sociaal beleid 3. gemeenschappelijk handelspolitiek met derde landen.

Dat klinkt u ook al als EU-muziek in de oren?

Dan kijken we nog even naar de hoofddoelstellingen uit het nieuwe verdrag van 2010. Die zullen vast héél modern en anders zijn dan de EU-doelstellingen. Op de Benelux website, lezen we: 1. de Benelux-samenwerking als proeftuin voor Europa voortzetten en 2. de grensoverschrijdende samenwerking uitbreiden.

Verder ambieert de unie versterkte politieke aansturing, minder instellingen (!) en betere externe relaties.

Dat vindt u ook niet klinken als een toevoeging op inmiddels zeer uitgebreide samenwerking waarbij geheel Europa betrokken is? Misschien moeten we de PVV en de SP dan gelijk geven, en zeggen: schaf maar af die ‘zinloze praatclub’. De Benelux is een gepasseerd station.