Ierse Jeremy Paxman vloert Europa

53 seconden leestijd

Aardig momentje vorige week in Dublin waar de ECB, EU en het IMF bijeenkwamen om de Allesomvattende Crisis te bespreken. Vincent Browne, de Ierse Jeremy Paxman, stelde een eenvoudige vraag op de afsluitende persconferentie: waarom moet de Ier miljarden ophoesten voor de falende banken?

Klaus Masuch van de Europese Centrale Bank hemelde een Ierse taxichauffeur op die zo’n goed inzicht had in de oorzaken en de gevolgen van de crisis. Browne wilde daar wel even in meegaan en stelde namens diezelfde taxichauffeur een vervolgvraag: “Kan u het Ierse volk eens uitleggen waarom het miljarden euro’s aan Europese banken moet betalen als schadeloosstelling voor ongegarandeerde obligaties, waarmee de gewone Ier niets te maken heeft?”

Dat deed van auw, de Europese Centrale Bank stond met de mond vol tanden. Het verslag ziet u hieronder, het volledige transcript hier. “There’s no answer, is that right? Is that it? No answer?


baspaternotte

Bas Paternotte (1976) werkte na zijn studie Journalistiek in Utrecht als parlementair verslaggever voor verschillende media in Den Haag. Daarnaast is hij commentator voor onder meer BNR Nieuwsradio en Geenstijl. Hij schrijft sinds februari 2009 freelance voor HP/De Tijd en de website en was samensteller van de rubriek Haagse Post.

Lees ook
Meer artikelen