Spring naar de content

‘Heus, Angela Merkel zal Europa redden’

Geen zorgen, Angela Merkel doet nu nog moeilijk over de ‘big bazooka’, maar dat doet ze alleen maar om druk op de Grieken en de Italianen te houden. Als het er op aan komt, trekt ze heus haar portemonnee wel. Als fatsoenlijke Duitse vindt ze namelijk dat haar land het niet kan maken om de rest van Europa – inclusief marchanderende landen als Griekenland – in zijn sop te laten gaarkoken. Waarom niet? Vanwege – jawel – de Tweede Wereldoorlog niet. Aldus de Münchener hoogleraar Werner Weidenfeld, voormalig adviseur van oud-bondskanselier Helmut Kohl.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Boudewijn Geels

“Europese integratie beschermt de Duitsers tegen de gevaren van hun politieke cultuur,” citeert Weidenfeld deze week Konrad Audenauer in HP/De Tijd. Volgens hem is de hele Duitse samenleving nog altijd doordesemd van schuldbesef over de twee gruwelijke wereldoorlogen. Dat maakt dat geen enkele politiek relevante partij zich eurosceptisch durft op te stellen. Dat wordt in Duitsland namelijk onmiddellijk als nationaal-socialistisch aangemerkt.

Weidenfeld was in 1992 betrokken bij het informele deel van de onderhandelingen over het verdrag van Maastricht, waarin de basis werd gelegd over de euro. Zijn hij en Kohl – ze verzuimden harde afspraken te maken voor het afdwingen van de stabiliteiscriteria voor de euro – destijds naïef geweest? “Nee! Kohl wilde een politieke unie. Maar we hadden onvoldoende kracht en tijd om die te realiseren.” Vervolgens zegt de hoogleraar: “Niemand vond dat ook echt een probleem, want de zon scheen volop, economisch gezien.”

Juist ja. En nu zitten we met de brokken. Maar nogmaals, het komt dus goed met die big bazooka; Merkel zal betalen, óók voor de rest? Weidenfeld, op geruststellende toon: ‘Ja. Maar de eigenlijke big bazooka vormen de structurele hervormingen waarover nu wordt onderhandeld.”

Onderwerpen