Spring naar de content

Google op vingers getikt

Google India heeft informatie verwijderd, die als provocerend kan worden beschouwd voor sommige religieuze groeperingen in het land. Gisteren kreeg het internetbedrijf samen met 20 andere bedrijven in een rechtszaak te horen dat het zijn beleid moest aanpassen aan het karakter van India. Het zou gaan om materiaal waarbij Indiase leiders in provocerende posities met elkaar te zien zijn, varkens die door Mekka rennen en niet-flatteuze beelden van Mohammed, Jezus en hindoegoden. Het is niet de eerste keer dat het internetbedrijf in opspraak komt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Google+ kwam onlangs nog in het nieuws. Het internetbedrijf stond het gebruikers alleen toe om hun echte naam in hun account te gebruiken. Bijnamen en pseudoniemen waren niet mogelijk. Wie dit toch probeerde, werd geweigerd. Hierdoor was het voor mensen die liever anoniem willen blijven, niet mogelijk zich aan te melden. Door kritiek van gebruikers, is Google bezig zijn beleid aan te passen en bijnamen deels toe te staan.

April vorig jaar meldde het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) dat Google tijdens het maken van opnames voor Streetview privé-informatie heeft onderschept van mensen met een onbeveiligd draadloos netwerk. Het CPB claimt dat deze informatie in een Amerikaanse database terecht is gekomen die voor iedereen openbaar is. Nederland was niet het enige land dat privacyproblemen ondervond van Streetview; in onder meer Amerika en Duitsland was er ook gedonder. Google benadrukte dat met de gegevens niets is gedaan en dat er regelingen zijn getroffen.

Google ontving veel kritiek voor het aanbieden van zijn diensten in China. Om dit mogelijk te maken moest het bedrijf instemmen met het censuurbeleid van het land. De relatie tussen Google en China is tot nu toe sowieso erg hobbelig geweest. Zoekresultaten zouden door de Chinese overheid worden geblokkeerd en de toegang tot Gmail zou met opzet worden bemoeilijkt. In 2010 was er even sprake van dat Google uit China weg zou gaan. In januari kondigde het internetbedrijf echter aan om uit te breiden in het land.