Spring naar de content

IJsverdwazing

Veel later dan verwacht is dan eindelijk de vrieskou ingevallen. Maar van een ‘horrorwinter’ is zeker geen sprake. Waarom hebben we ons laten wijsmaken dat die er u?berhaupt aankwam? En waarom laten we ons met weersver-wachtingen zo graag voor de gek houden?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Mark Traa

Het begint allemaal in september vorig jaar. Buiten liggen de herfstbladeren nog op straat, maar thuis, in Liverpool, zit James Madden met zijn hoofd al helemaal in de naderende winter. James Madden runt in zijn eentje een weerbureau, Exacta Weather. Niet dat hij een professioneel meteoroloog is; hij is een masterstudent fysische geografie. Maar het weer is wel zijn grote passie. Regelmatig haalt hij bovendien het nieuws, want Madden doet wat weinig meteorologen durven: het weer voorspellen op de lange termijn. En dan weten de media je wel te vinden. Ook dit jaar is het weer zover. Op 20 september meldt Madden op zijn website dat Groot-Brittannië een vroege winter tegemoet kan zien met veel sneeuw. In Schotland kan het zelfs tot sneeuwstormen komen. Het bericht wordt onmiddellijk, zonder Madden zelf te raadplegen, door talloze media overgenomen. ‘BRITAIN FACES AN EARLY BIG FREEZE,’ kopt de Daily Express op de voorpagina. Een andere tabloid, de Daily Mail, citeert langetermijnvoorspellers die al in oktober sneeuw verwachten. Er is, om in meteorologische termen te blijven, een sneeuwbal gaan rollen die niet meer tot stilstand kan worden gebracht. Op 8 oktober verwacht de Daily Mail dat het binnen enkele weken al twintig graden kan vriezen. Een dag later kopt de Daily Express: ‘BRITAIN FACES A MINI ICE AGE’. En een paar weken later: ‘BIG SIBERIAN FREEZE TO HIT BRITAIN’. Weer wordt Maddens voorspelling geciteerd, al heeft die het nergens over ‘Siberische’ kou gehad. Hoe dan ook, in Engeland heeft iedereen het inmiddels over de naderende barre winter. Op 10 oktober slaat het alarm over naar Nederland. MeteoConsult-weerman Dennis Wilt zegt in Een Vandaag dat ons een ‘heel, heel koude winter’ te wachten
staat als de seizoensvoorspellingen uitkomen. Die hebben een waarde, zegt hij in een wat curieuze redenatie, anders zouden ze niet door energiemaatschappijen bij weerbureaus als het zijne worden gekocht. Wilt zegt er netjes bij dat verwachtingen onzekerder worden naarmate ze verder in de toekomst kijken. Maar dat is niet de boodschap die blijft hangen. EenVandaag zelf, gevolgd door het AD, vindt ‘koud’ niet koud genoeg en maakt er alvast een ‘extreme’ winter van. Op internet circuleert dan al de ‘winter des doods’. Een kleine twee weken later gaan de sluizen helemaal open, en wel in Duitsland. ‘In vier Wochen beginnt der Horror-Winter,’ kopt Bild. De voornaamste bronnen: Donnerwetter en Wetter.net, weerbureautjes waar een handvol mensen werken.
Lees het gehele artikel in de HP/De Tijd van deze week.