Spring naar de content

Allemaal naar de groene bank

Duurzaam bankieren sluit naadloos aan bij de groei van de SP, de aversie tegen bonusbankiers en de behoefte aan verantwoord consumeren. Toch hebben de ‘groene’ Triodos en ASN Bank slechts een marktaandeel van een paar procent. Waarom stappen we niet massaal over?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Karen Geurtsen

Veel mensen scheiden nog eerder van hun partner dan dat ze van bank veranderen.” Maarten Thijs van Triodos Bank valt meteen met de deur in huis als hem wordt gevraagd waarom er relatief weinig mensen overstappen naar een ‘groene’ bank, terwijl de tijd er rijp voor lijkt. Alleen als banken het echt te bont maken, gaan klanten ‘stemmen met de voeten’. Ten tijde van de bonusophef rond ING- topman Jan Hommen noteerde Triodos vijf maal zoveel nieuwe klanten als normaal. Wisselen van bank is net zoiets als overstappen van telefoonprovider of zorgverzekering: iets lastigs dat je het liefst zo lang mogelijk uitstelt, zelfs als je ontevreden bent. De vrees voor omslachtig geregel is namelijk groot. Welke instanties moet ik op de hoogte brengen? Kan ik mijn rekeningnummer meenemen? Raak ik geen geld kwijt? En wat win ik er eigenlijk mee? Worden álle banken niet steeds duurzamer? En krijgen die ‘duurzame’ bankdirecteuren dan géén belachelijk hoge salarissen? Tegelijk vinden Nederlanders duurzaam- heid steeds belangrijker. We verwachten een mentaliteitsver-andering in de financiële wereld. Is een massale overstap naar een ‘groene’ bank niet het perfecte middel – vele malen effectiever dan een tiental tentjes op het Beursplein opzetten – om zo’n mentaliteitsverandering af te dwingen? In hoeverre zijn onze overstap- angsten gegrond? We zetten het voor u op een rij.
Ik betaal toch bij elke bank mee aan het buitensporige salaris van de directeur?
Een blik in de jaarverslagen doet vermoeden van niet. We nemen twee duurzame banken – Triodos en ASN Bank – en twee beursgenoteerde banken – ABN Amro en ING – als voorbeeld. ASN, voor alle duidelijkheid, is een volledige dochter van de ‘gewone’ bankverzekeraar SNS Reaal. Wel voert ASN een eigen beleid en behoort tot de grootste tien banken op de Nederlandse spaarmarkt. Algemeen directeur Peter Blom van Triodos Groep verdiende in 2010 (alleen van ING is het jaarverslag over 2011 inmiddels bekend) een bedrag van 325.000 euro. Zijn bedrijf heeft 660 medewerkers is gevestigd in vijf landen. ASN Bank bezoldigde zijn topman Ewoud Goudswaard met 202.000 euro. Deze bank heeft 95 fte en zit alleen in Nederland. Gerrit Zalm verdiende bij ABN Amro (26.000 medewerkers in 28 landen) 971.000 euro en zijn ING-collega Jan Hommen (104.000 medewerkers in 40 landen) toucheerde in 2010 1,35 miljoen euro. Daar hoorde, meldt het jaarverslag, een bonus van 1,25 miljoen bovenop te komen, maar Hommen besloot daar na grote maatschappelijke ophef van af te zien. U ziet: de ASN-baas verdiende anno 2010 minder dan een zesde van wat zijn tegenhanger bij ING ontving, maar zijn bank is dan ook vele malen kleiner.
Lees het gehele artikel in de HP/De Tijd van deze week.